Trócsányi: nincs napirenden az autóhitelesek terheinek csökkentése + VIDEÓ

A Bankszövetség javaslatát várja a kormány az autóhitelesek megemelkedett terheinek csökkentéséhez, a kabinet ugyanis e téren már nem tervez módosítást – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormány által kidolgozott elszámolási törvény az árfolyamrésre és az egyoldalú kamatemelésekre vonatkozott, ám a Kúria jogegységi döntése kimondta azt is, hogy az árfolyamkockázat a fogyasztót terheli – húzta alá Trócsányi László igazságügyi miniszter.

„Ami történt az autóhitelesek ügyében, az valóban az euró, svájci frank árfolyamváltozással kapcsolatos, hát ott jelenleg azt kell mondanom, hogy jogalkotás nincsen napirenden. Amit mi várunk, az az, hogy az érintett bankok és a Bankszövetség valami javaslattal álljon elő. Hisz’ azért ezt a kérdéskört valami módon rendezni szükséges.”

A lakáshitelesek ügyében alkotott elszámolási törvény kényszerhelyzetben született, több száz ezer ember lakhatásának megóvására – tette hozzá Trócsányi László.

„Ehhez képest az autóhiteleseknek az ügye egyrészt nem olyan számban van jelen Magyarországon, más összegekről beszélünk, természetesen fontos, de úgy gondoljuk, hogy a Bankszövetséggel való folyamatos kommunikáció eljuthat oda, hogy minden egyes kérdést megoldunk, mert azért valamennyire az érdekeink közösek.”

Trócsányi László kiemelte, hogy nem kell mindent jogszabállyal megoldani és nyilván a bankoknak sem érdeke az autóhitelek tömeges bedőlése a svájci frank árfolyam-emelkedése nyomán.

Összefoglaló hanganyag:

Forrás: inforadio.hu / Hanganyag: Exterde Tibor