A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár emlékeztetett: a Főgáz tulajdonjoga 2014-ben több lépcsőben a magyar államhoz került. A tulajdonosváltást követően megkezdték a cég átvilágítását azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a további rezsicsökkentés érdekében forrásokat tárjanak fel.

A Főgáz a vizsgálat szerint a jogszabályoknak megfelelően látta el feladatát. A társaság ugyanakkor a fogyasztók jelentős részénél a szükségesnél nagyobb ellátásra méretezett mérőórákat szerelt fel. Ez magasabb költséggel járt, és a fogyasztóknak kellett megfizetniük. A megvizsgált 1880 társasházból 513-at és a megvizsgált 6139 nem lakossági fogyasztóból 2009-et tartottak magasabb elszámolási kategóriákban – ismertette az államtitkár.

hiradó 2015.03.03_2png

Weisz Gábor Miklós ügyvezető / Magyar Társasház Kft. – Híradó 2015.03.03.

A Főgáz ezért az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete alatt megkezdi ezeknek a mérőóráknak a cseréjét és a szolgáltatások díját ennek megfelelően megváltoztatja, az óracserét is a cég finanszírozza. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatban jelenleg nincs teendőjük, a társaság értesíteni fogja őket.

A visszatérítési lehetőségről azt mondta, ez nagyon nehéz lenne, mivel egy folyamatról, hosszú idő alatt kialakult helytelen gyakorlatról van szó. Hozzátette, azt tudják ígérni, hogy ahol nagyobb teljesítményű órák működnek, azokat lecserélik. A túlszámlázás mértéke az államtitkár szerint milliárdos nagyságrendet tehet ki, pontos összeget azonban nem tudott mondani.

Ennél is nagyobb a gáz

Az államtitkár úgy vélekedett, nem elszigetelt esetről van szó, ezért ahogy hozzákapcsolják az ENKSZ-hez az áram-, majd később a távhőellátást, ezeket a vizsgálatokat ezeken a területeken is el kell végezni. Azoknál a szolgáltatóknál, amelyeknél az állam tulajdonosként nincs jelen, nincs lehetősége ilyen mélységű vizsgálatokra, így ezeknél az adatokat a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. fogja elemezni, hogy az esetleges anomáliákra fény derüljön – mondta.

Hozzátette, arra törekszenek, hogy egy olyan méltányos árú és fair közmű-szolgáltatási rendszert építsenek ki, amelyben a számlázott ellenérték valós, s megfizethető áron mindenki megkapja érte azt a szolgáltatást, amelyet igénybe kívánt venni.

 

A közös képviselők vártak már erre
Szakmailag indokoltnak és támogatandónak tartja a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke) a gázszolgáltató most következő lépését. A keddi közlés szerint vannak olyan társasházak, amelyek az évek során 20 millió forinttal fizettek több alapdíjat az indokoltnál. Az a közös képviselő, akinek sikerült kisebbre cseréltetni a gázórát, évi 1,5 millió forintot takarított meg a társasháznak. A közlemény kitér arra is, hogy számos problémát vet fel a vízművek eljárása is, amikor egy tulajdonos tartozása miatt korlátozzák egy egész társasház vízfogyasztását. A vízműveknek könnyebb ez a megoldás, pedig kis műszaki beruházással és jogszabály-módosítással megoldható lenne, hogy ilyen esetekben csak a tartozóval szemben járhasson el a vízszolgáltató – áll a közleményben.

Forrás: mno.hu