Banki elszámolás – Az Erste 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek – közölte a pénzintézet hétfőn az MTI érdeklődésére.

A pénzügyi intézményeknek március elsejétől kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel. Az Erste Bank az egyik leginkább érintett bank a devizahiteles elszámolásban.

A bank MTI-hez eljuttatott válaszában kifejti: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 őszén megkezdődött, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony és zökkenőmentes legyen. A bank lehetőségként is tekint a most zajló folyamatra: az ügyfélkapcsolatok erősödén túl, növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is – hangsúlyozzák.

Az Erste Bank – a piacon egyedülálló módon – létrehozta a forintositas.hu oldalt, amelynek rendszeresen frissülő tartalmán keresztül folyamatos tájékoztatást nyújt a folyamatról, emellett a későbbiekben a bank ügyfelei egyedi kóddal belépve megtekinthetik a saját adataikat, illetve a nekik kínált megoldásokat. Emellett a bank valamennyi online csatornáját – weboldalát, netbankját, illetve telefonos ügyfélszolgálatát – az elszámolással és a forintosítással kapcsolatos információátadás „szolgálatába állította”.

A forintositas.hu a látogatottsági adatok alapján nemcsak Erste ügyfeleknek, hanem más bankok ügyfeleinek is hasznos információkkal, ajánlatokkal szolgál. A bank nem titkolt célja, hogy az elszámolási és forintosítási időszak alatti hitelkiváltási hullám egyik nyertese legyen, ennek érdekében dolgozta ki ajánlatát, mely pár héten belül elérhető lesz az ügyfelek számára. Korábban az OTP Bank azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat.

A K&H, tervei szerint 2015. márciusának második felében számol el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel, nagyságrendileg 200 000 küldeményt fognak kipostázni. Az UniCredit az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy korábbi  ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet – derült ki a bank válaszából.

A Raiffeisen 2015. március 1. és április 30. között több körben, ütemezetten számol el érintett ügyfeleivel.

Forrás: mti.hu