Sokan várták a használt lakások vásárlásához is igényelhető állami támogatást, a kedvezmény pedig július elsejétől igényelhető lesz, ám önmagában ez aligha lendíti föl az ingatlanpiacot. Pláne hogy az élénkülés már tavaly beindult.

„Az eladások száma 2013 júliusától 2014-re 20 százalékkal nőtt, tavaly már átléptük a 100 ezres szintet. Ez persze még messze alulmúlja a válság előtti évek 150–180 ezres eladási számát, de az elmúlt időszak pangása után így is nagy előrelépést jelent” – mondja Déry Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője idén arra számít, hogy a 20 százalékos növekedés az idei első félévben is kitart, a másodikban pedig erősödik.

Jelentős javulás helyett kis élénkülés

A szakember kiemeli, hogy az általa vázolt tendencia nincs összefüggésben az új támogatással. Mint mondja, az már csak az összege miatt sem élénkítheti érdemben a piacot. Példaként azt hozza föl, hogy az új lakások sem fogytak jobban az azokra igényelhető kedvezmény bevezetésekor. Az persze igaz, hogy az adásvételek több mint 95 százalékában használt lakás cserél gazdát, emiatt pedig előny, hogy ezek megvételéhez is igényelhető lesz segítség.

Hasonló véleményen van Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője: ő is csak kis élénkülésre számít, jelentős javulást nem vár. Mint mondja, ma inkább befektetők vásárolnak, mint családok, és ez aligha változik majd júliustól. Azaz nem nő jelentősen a vásárlások száma. Beák is azon a véleményen van, hogy a mérleg a családok irányába azért sem billenhet el jelentősen, mert a júliustól elérhető kedvezmény nem jelent akkora segítséget, hogy tömegessé váljanak a vásárlások. Inkább csak azok költöznek majd, akik amúgy ezt tették volna.

Megvalósítják a korábbi terveket

A szakemberek szerint a támogatás inkább amiatt lehet jó hatással az adásvételek számára, mert már jobb piaci körülmények közé érkezik. Az ugyanis nagy előrelépés, hogy ma már újra van érdemi finanszírozás. Déry Attila ezt számokkal is alátámasztja: mint mondja, a válság kezdetétől egészen 2013-ig csak a vételek 10–15 százalékatörtént kölcsönből, de tavaly már 20, sőt az év vége felé már 25 százalékra nőtt ez az arány. Az erősödés idén várhatóan folytatódni fog: egyre többen mernek lakásvásárlásba vágni, ahhoz hitelt igényelni. Tehát az emberek nem újonnan kaptak kedvet a lakásvásárláshoz, hanem korábbi terveiket merik megvalósítani. Ez viszont az elmúlt évek pangása után elég ahhoz, hogy stabil legyen a növekedés.

A kedvezmény inkább az olcsóbb lakások piacára lesz hatással, ugyanis minél kevesebbe kerül az ingatlan, annál nagyobb arányú segítséget jelent a támogatás. Emiatt arra is számítani lehet, hogy idővel a kisebb vidéki települések piaca is fellendülhet valamelyest. Déry Attila kiemeli, hogy jelenleg az országon belül Győr-Moson-Sopron megyében élénkül leginkább a kereslet, bár ott a válság alatt is kisebb volt a visszaesés. A térségben egyrészt az ausztriai munkalehetőségek, másrészt az Audi-beruházások miatt több a lakáskereső. A piac a keleti régióban, Debrecenben és Miskolcon is beindult valamelyest, a kisebb településéken viszont várat magára az élénkülés.

Azt, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének bevezetésével növekednének az ingatlanárak, egyik szakember sem valószínűsíti. Mint mondják, az árak szép lassan emelkednek, de ettől függetlenül.

Nyári start

Idén július 1-jétől lesz elérhető lesz a családok otthonteremtési kedvezménye, amely újra lehetővé teszi, hogy vissza nem térítendő állami támogatást használt lakások vásárlásához is igénybe lehessen venni. A segítség mértéke függ a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, az otthon energetikai besorolásától, a gyermekek számától. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül egy, vagy 8 éven belül két csemetével bővül a család.

A támogatás összege az imént felsorolt paraméterek függvényében 500 ezer és 3,25 millió közé esik. Például ha egy egygyerekes család 40-55 négyzetméteres otthont vásárol, akkor a támogatás összege 500 ezer forint. Ha a kiszemelt lakás egészen alacsony energiafogyasztású, akkor már 650 ezer forintra emelkedik ez az összeg. A kétgyerekes, 60–75 négyzetméteres otthont vásárlók alaptámogatása 1 millió 320 ezer forint, míg ha az ingatlan nagyon jó energiagazdálkodású, akkor már 1 millió 560 ezer forint a kedvezmény. A legtöbb támogatást azok a négygyerekes szülők kaphatják, akik nagyon korszerű, 100-160 négyzetméteres otthont választanak. Az ő lakásvásárlásukat 3 millió 250 ezer forinttal támogatja az állam.

A kedvezménnyel vásárolható használt lakások a maximális vételárát régiónként és településnagyságtól függően korlátozzák. Közép-Magyarországon például 23–35 millió forint a felső határ, míg az Alföldön és Észak-Magyarországon legfeljebb 25 millió.

Forrás: mno.hu