Újabb korszerűsítési pályázatot jelentettek be társasházaknak

Idén immár hetedik alkalommal írta ki társasházi korszerűsítési pályázatát az OTP Bank. A március 16-án megnyílt pályázatra azok a társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek vissza nem térítendő támogatás felhasználásával kívánják fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. A pénzintézet három kategóriában összesen 7,8 millió Ft támogatással segíti a korszerűsítésre készülő lakóközösségeket. Az OTP Bank szakértői felhívják a figyelmet, hogy a támogatásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondaniuk terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb kedvező finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

Kedvező fordulat következett be a lakásépítések területén tavaly Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2014-ben összesen 8 358 új lakás épült, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül például Budapesten tavaly már látványosan, nagyjából 50 százalékkal nőtt az eladott új társasházi lakások száma. A magyarországi lakásállomány korszerűsítése terén azonban továbbra is a felújítások és korszerűsítések játsszák a legfontosabb szerepet, különösen a társasházi és lakásszövetkezeti szektorban. Amíg ugyanis országos szinten az új építésű lakások közül a többszintes, többlakásos épületek aránya 39-ről 35 százalékra csökkent, addig a teljes, mintegy 2,1 millió darabra tehető társasházi és lakásszövetkezeti lakásállománynak mintegy 50 százaléka továbbra is korszerűsítésre vár.

OTP Bank Csonka Tibor

Erre a problémára kívánja felhívni a figyelmet, egyúttal segítséget nyújtani az OTP Bank, amely március 16-án, immár hetedik alkalommal írta ki társasházi pályázatát. A lakóközösségek a felújítások révén szebbé és komfortosabbá tehetik lakóhelyüket, vagy akár csökkenthetik otthonaik rezsiköltségét is. „A pályázat célja a közösségi kezdeményezések felkarolása, a társasházak, lakásszövetkezetek szűkebb környezetének minőségi javítása, szépítése, rendezettebbé tétele, a közösségi élet kialakításhoz szükséges feltételek megteremtése, a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása.” – fejtette ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A pénzintézet idén is a környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás kategóriájában hirdette meg pályázatát, amelyen a díjazottak összesen 7,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el fejlesztési terveik megvalósítására. A kiíráson indulni kívánó társasházak és lakásszövetkezetek június 30-ig nyújthatják be pályázatikat a www.hazforum.hu weboldalon. A pályázati űrlap kitöltése egyszerű, de ha valaki mégis megakad, segítséget kérhet a honlapon. A korábbi évekhez hasonlóan a független szakértőkből álló zsűri döntéséről augusztus 11-ig értesítik a nyerteseket.

“2014-ben rekordszámú, összesen 1100 társasház és lakásszövetkezet jelentkezett a kiírásra, közülük kategóriánként három-három pályázatot tudtunk díjazni” – fogalmazott Csonka Tibor, aki ismét felhívta a figyelmet, hogy a támogatásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondaniuk terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb kedvező finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

A társasházi korszerűsítések, külső-belső felújítási munkák finanszírozása kapcsán elsősorban az állami kamattámogatott hitelek, illetve a lakás-takarékpénztári szolgáltatások a legnépszerűbbek. Az utóbbi konstrukció legfőbb előnye, hogy a társasházak, lakásszövetkezetek által épületenként kötött szerződésekre befizetett betétek után az állam 30 százalékos, lakásszámtól függően maximum évi 108–324 ezer forintos állami támogatást nyújt. Ennek mértéke a legalább 4, legfeljebb 10 éves megtakarítási időszak esetén mindvégig törvényileg biztosított. Emellett a megtakarítási időszakot követően akár kedvező kamatozású lakástakarék lakáskölcsön is igényelhető, a szerződéses összeg pedig bármely, közös tulajdonban lévő épületrész felújítására, korszerűsítésére felhasználható.

Forrás: hazforum.hu