Potyázók miatt nő a társasház adóssága

Az Oldalkosár utcai társasházban öt lakónál nem volt vízóra – később közülük hárman felszerelték –, a fizetendő különbözet egyre nőtt, a rendőrségig jutott az ügy.

Vásárhelyen, az Oldalkosár utca 5. szám alatti, 1969-ben épült társasházban régóta komoly gond a vízfogyasztás, a vízdíj. – Évekkel ezelőtt még átalánydíjat fizettünk, a közös költség részeként, majd igazságosabbnak találtuk, ha minden lakásba vízórát szereltetünk, hogy a lakók annyit fizessenek, amennyit fogyasztanak – elevenítette fel a kezdeteket Csák Péter közös képviselő.

Az akkori vizes céggel, a Zsigmondyval ezt megvalósították, a közös költségből fedezték a kiadást, mind a 76 lakásba felszerelték a hidegvíz-órát – a konyhába és a fürdőszobába is egyet-egyet –, a meleg vizet a mai napig mindenki magának állítja elő gáz- vagy villanybojlerrel.

2

Csák Péter Fotó: Imre Péter

– Az utóbbi esztendőkben az áremelkedések is jelentősen növelték a társasház által fizetendő különbözetet, éves díjat – közölte Csák. Ez 2009-ben 79 ezer 382, tavaly 159 ezer 860 forint volt. A vízvezeték nyomvonalán ásatott is a lakóközösség, hogy kiderítsék, esetleg rejtett hiba, csőrepedés, a víz elszivárgása okozza a jelentős többletköltséget – nem találtak hibát.

– A ház idei közgyűlése arról határozott, hogy az ok feltárása érdekében felkéri az Alföldvíz Zrt.-t ellenőrző mérés elvégzésére a 76 lakásban, amit a cég lakásonként 5 ezer, vagyis összesen 380 ezer forintért vállalt volna. Ezt a tételt nem tudtuk kifizetni, ezért két lakótárssal végigjártam az otthonokat és kiderült: négyben nincs vízóra, egynél pedig az érvényesítő plomba hiányzott. Több otthonban korábban lemondták a konyhai hidegvíz-használatot, de azt legálisan átvezethették a fürdőszobából; viszont akadtak, akiknél eldugaszolták a konyhai csövet, de illegálisan visszakötötték. Ahol nem találtunk vízórát, ez volt a jellemző, vagyis lopták a vizet. De az Alföldvíz Zrt. a már említett, általunk kiszűrt lakásokat sem ellenőrizte – vázolta a helyzetet Csák Péter.

Ezért a rendőrségen feljelentették a „potyázókat”, de ez is zsákutcának bizonyult, mert közölték: ez nem bűncselekmény, nem tudnak mit kezdeni vele. Időközben az öt lakásból háromban felszerelték a vízórát – neveket személyiségi okok miatt nem közölhetünk.

– Azért ezzel még nem oldódott meg a probléma – vélekedett Csák Péter –, mert két lakásban még mindig ellenőrizetlenül fogyaszthatják a vizet, ráadásul akadnak albérlők, akik semmit sem „perkálnak” – ez nemcsak a vízdíjra, szinte minden rezsiköltségre igaz –, és a halmozódó adósság a társasház tartozását növeli, ami a többi, rendesen és rendszeresen fizető tulajdonosra hárul – mondta a közös képviselő.

Forrás: delmagyar.hu