Tovább esett a lakásbiztosítások díja

Az idei első negyedévben 5 százalékkal, átlagosan 21 700 forintra esett az újonnan kötött lakásbiztosítások éves díja – közölte a netrisk.hu online alkusz cég, a saját adataira hivatkozva.

Jelenleg a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás a családi balesetbiztosítás, ezt választja az új szerződők 18 százaléka. A besurranó tolvajlás ellen 11 százalékuk, míg a tetőbeázás ellen 9 százalékuk kötött kiegészítő biztosítást.

A másik új lehetőség a piacon az önerős lakásbiztosítás, de jelenleg csak az új szerződők 5 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Ennek az az oka, hogy az 50 ezer forint alatti károk teszik ki a lakásbiztosításokra kifizetett kártérítés több mint a felét. Ezzel szemben áll az ekkora önerő vállalásához kapcsolódó 10-15 százalékos díjkedvezmény, amely az átlagdíjhoz mérve évi 2-3 ezer forint.

Az online alkuszok díj-összehasonlító oldalai megtették a hatásukat – az autóbiztosítások után – a lakásbiztosításoknál is. Az idei első negyedévben az új lakásbiztosítások 34 százaléka volt – alacsonyabb díjú – évfordulós biztosító-váltás, míg egy éve ez az arány csak 19 százalékot tett ki.

A magyar piacon tavaly 400 ezer új lakásbiztosítást kötöttek, ennek 15 százaléka jutott az online alkuszokra.

Forrás: hirado.hu