Elzárták az ivóvizet az összes lakónál egy kiskunhalasi panelben két fogyasztó nagyobb és néhány ott élő kisebb összegű hátraléka miatt március 27-én. A többi lakó, akik rendesen fizettek, felháborodtak a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. lépésén. A házban élőknek, hogy ne maradjanak teljesen víz nélkül, megnyitották az épület melletti tűzcsapot, csak onnan láthatták el magukat.

Alkohol és víz

A társasház közös képviselője aláírásokat gyűjtött, a lakók hozzájárulását kérte, hogy a közös költségből rendezhesse az épület számláját, és így visszakaphassák a vízszolgáltatást. Van, aki aláírt, de ellenzők is akadnak. Az épületben lakó Kenéz Sándor kényszerűen beleegyezett a közös képviselő tervébe, mert, mint mondta, „víz kell”. Balogh József azonban nem írt alá, mert szerinte a hátralékot azon kell behajtani, aki felhalmozta. Nem tetszik neki, hogy – szavai szerint – a számláikat rendszeresen kiegyenlítő lakók fizessék ki mások kocsmázását, merthogy a hátralékosok szerinte előbb költik alkoholra, mint vízre a pénzüket – olvasható a Híradó oldalán.

A legnagyobb tartozása egy nőnek van, akit már évekkel ezelőtt kiköltöztettek az épületben lévő önkormányzati lakásból. Az ingatlant kezelő Halasi Városgazda Zrt. szerint őket nem terheli felelősség, a vízmű a lakóval szerződött, neki kell helyt állnia. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató igazgatója, Mátyus Zoltán nem kívánt nyilatkozni, annyit mondott, folynak az egyeztetések, de az biztos, hogy törvényesen jártak el. Hangoztatta: szolgáltatási területükön 190 millió, azon belül Kiskunhalason 50 millió forint kintlévőségük van, ebből a társasházak tartozása 10 millió. Több épületben is korlátozták a vízfogyasztást, de ennek nem volt foganatja, csak egy érintett közösség fizetett az intézkedés után.

Kényelmesség vagy jogszerűség?

Pszotáné Unoka Mária, aki az Esze Tamás-lakótelepen közös képviselő, újabb kikapcsolások tervéről hallott. Hozzátette: a tartozások egy része feltehetően nem is valós, hanem hibás vízóra-leolvasás miatt állt elő. A szolgáltatót arra kérték, hogy csak a hátralékosoknál korlátozzák a vízellátást, illetve hogy tegyenek fel kártyás mérőórákat, erre azonban a cég nem volt hajlandó, csak az új fogyasztóknál. Szerencsére az önkormányzatnál sikerült megállapodni, hogy a kártyás vízórákat a régi fogyasztóknál is felszerelik, a lakók költségére – mondta a közös képviselő. Pszotáné Unoka Mária szerint a szolgáltatónak eddig kényelmes volt az egyéni tartozásokat átszámlázni a társasházakra, amelyek némelyike azonban ettől csődbe ment.

Izsák Orsolya társasházi jogász szerint lehet jogszerű, ha egy társasház tartozás miatt a fővezetéken nem kap vizet, de más vízvételi lehetőséget kell biztosítani a tulajdonosoknak. A víz esetében, bár egyedi szerződések vannak, a jog szerint a társasházi közösség felel az egyes tulajdonos tartozásáért, amennyiben az nem fizet. A tartozást ezek után a társasháznak kellene behajtania.

Vitatott, ki kinél korlátozhat

Izsák Orsolya szerint a közösség az adott lakót akár úgy is rászoríthatja a tartozás kiegyenlítésére, hogy korlátozza lakása vízellátását. Az épületen belüli vezetékszakasz ugyanis a közösség tulajdona, annak működésébe csak ő avatkozhat be – a szolgáltató csupán a telekhatárig birtokolja a vezetéket.

Bognár Péter, a Magyar Víziközmű Szövetség értékesítési bizottságának elnöke szerint azonban egy lakossági felhasználó egy másik lakossági felhasználót önhatalmúlag nem zárhat ki a szolgáltatásból – ha ez mégis így történne, az nagyon rossz irány lenne. Meg kellene azonban teremteni annak a jogi lehetőségét, hogy ezt a szolgáltató megtehesse a társasházon belül.

A kártyás óra jó lehet – ha együttműködő a lakó

A szövetség munkatársa arról is beszélt, hogy kártyás vízmérőt nem sokan gyártanak, ők csak egy török termékről tudnak, Magyarországon egy vállalkozás forgalmazza. Az eszköz tehát – a kártyás villanyórákkal szemben – még nem elterjedt, jelenleg a tesztelése zajlik. Izsák Orsolya szerint a berendezés használata célszerű lenne, mert lehetővé tenné, hogy mindenki csak annyi vizet használjon, amennyit ki tud fizetni.

Bognár Péter hozzátette, ha azonban a szolgáltató nem tud bejutni az ingatlanra és felhelyezni az újfajta mérőt, illetve nem tudja ellenőrizni, mert a lakó nem együttműködő, akkor ugyanaz lesz a helyzet, mint most. Márpedig, ha valaki nem fizeti a számláját, akkor valószínűleg ahhoz sem fog hozzájárulni, hogy a szolgáltató bejusson az ingatlanába.

Forrás: hir6.hu