Banki elszámolás – Magyar Posta: az 1,6 millió devizahiteles levél felét már átvették a bankok ügyfelei

Csütörtökön délutánig 1 millió 604 ezer devizahiteles levelet adtak postára a pénzintézetek, amelyből 850 ezer darab küldeményt már átvettek az ügyfelek – közölte a Magyar Posta az MTI-vel csütörtökön.

Közölték: 43 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek, vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhető, így azokat visszakézbesítette a posta a feladóknak. 700 ezer küldemény feldolgozása, kézbesítése pedig folyamatban van.

A pénzintézetek folyamatosan változó előrejelzései szerint aktuálisan a Magyar Postának több mint 1,9 millió devizahiteles küldeményt kell kézbesítenie.

A kézbesített levelek kétharmadát háznál, vagyis a címzés helyén, míg egyharmadát a postákon vették át az ügyfelek. A Magyar Posta tapasztalata szerint a devizahiteles küldemények sikeres kézbesítési aránya jobb, mint az egyéb értesített küldemények esetében.

A pénzintézetek előrejelzése szerint április 30-án, csütörtökön  még további 100 ezer küldemény érkezése várható, illetve a következő hetekben is várhatóak további, százezres nagyságrendű feladások.

A tájékoztatás szerint az április 30-án beérkezett küldemények mielőbbi feldolgozás érdekében a Magyar Posta elrendelte a hétvégi munkavégzést az Országos Logisztikai Központban, így az április 30-án beérkezett levelek kézbesítése május 4-től megkezdődik. Csaknem 300 kézbesítői járásban május 2-án, szombaton is dolgoznak a kézbesítők.

A jogszabályi előírások alapján, az ajánlott-tértivevényes levelek esetében a Magyar Postának a levél felvételét követő harmadik munkanapig kell a küldemények 85 százalékának, a feladást követő ötödik munkanapig pedig a küldemények 97 százalékának kézbesítését megkísérelnie. Amennyiben a levelet nem sikerül háznál, vagyis a címzés helyén kézbesíteni, akkor a kézbesítési kísérlet napját követően 10 munkanapig a posta a címhez tartozó illetékes letéti postán tartja a küldeményt. Ha a címzett ezt követően sem jelentkezik a küldeményért, akkor a posta visszaküldi a levelet a feladónak – írták.

Forrás: mti.hu