Mitől drágult meg ennyire a kgfb?

Egy alkuszcég adatai szerint negyedével emelkedtek a tarifák az év elején, a Mabisz szerint ez túlzás, emelkedés van ugyan, de nem ekkora, legalábbis a 2014. év végi adatok szerint. A drágulás oka, hogy az olcsóbb benzinnel többet autózunk, az ország nyitottabbá válásával pedig több a nemzetközi kár is.

Negyedével emelkedtek a személygépkocsikra megállapított kötelező felelősségbiztosítási díjak az év elején egy felmérés szerint: az idei negyedév végén átlagosan 25 ezer 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. A Ma reggelben a a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője magyarázta el, miért, illetve miért nem.

Gilyén Ágnes az M1 reggeli műsorában azt mondta, valóban megfigyelhető egy emelkedő tendencia, de a drágulás nem a teljes körre értendő. A felmérést, amely negyedével emelkedő árakról számol be, az egyik online alkuszcég készítette. Ilyen oldalakon keresztül ma körülbelül az autósok ötöde köt biztosítást, illetve vált biztosítót, azaz a mostani felmérés eredménye hozzávetőleg csak a járművek tizedére lehet igaz.

A Mabisz átfogó, 2014. év végi(!) adatai szerint valóban van egy lassú, de ennél jóval lassabb, körülbelül 10 százalékos növekedés: a 2013. év végi 19 ezer 800 forintos átlagos kgfb-díj 22 ezer forint küszöbére növekedett tavaly év végére. Az emelésnek több oka is van: a benzinárak csökkenésével ismét többen használják a gépjárművüket, ezért huzamos csökkenés után nőnek a (személyi sérüléses) károk, és az ország nyitottabbá válásával több a nemzetközi kár.

A felvetésre, hogy a cégek egy része drágábban adja termékeit régi, hűséges ügyfeleinek, mint az új belépőknek, a szóvivő azt mondta, ez előfordulhat, mert a díjak egyrészt kockázatarányosabbak lettek, azaz a biztosítók jutalmazzák azt, aki nem okozott kárt, de megtörténhet az is, hogy a cég portfólióátrendezésre készül, ezért más ügyfélkört próbál megcélozni, így mindenképp érdemes böngészni az összehasonlító oldalakat.

Forrás: hirado.hu