Erre ügyeljen, ha még nem adta le adóbevallását!

A roham még nem indult meg, megfogalmazása szerint most is sokan hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallás benyújtását, amelynek határideje május 20. éjfél – mondta a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Eddig 2,1 millió adóbevallás érkezett be az adóhatósághoz – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivő hétfőn az M1 aktuális csatornán. Kis Péter András elmondta: az eddig beérkezett adóbevallásokból 630 ezret elektronikus úton nyújtottak be az adóhivatalhoz; 1,2 millió adózó pedig a vegyes megoldást választotta, a NAV bevallás-kitöltő programjával töltötték ki adóbevallását, majd kinyomtatták és postán küldték el, vagy személyesen vitték be a NAV-hoz. Mindössze 300 ezren választották a hagyományos módszert, kézzel, tollal papíron töltötték ki adóbevallásukat.

A szóvivő szerint a roham még nem indult meg, megfogalmazása szerint most is sokan hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallás benyújtását, amelynek határideje május 20. éjfél. Megjegyezte, hogy egyre többen veszik igénybe a számítógépet az adóbevallás kitöltésekor, ami mind az adózóknak, mind pedig a NAV-nak könnyebbséget jelent. Jelezte ugyanakkor, hogy a benyújtási határidő lejártáig nem lehet pontosan megbecsülni, mennyi adóbevallás érkezik a NAV-hoz. Az adóhatóságnál arra számítanak, hogy a múlt évihez hasonló lesz az idén benyújtott adóbevallások száma, amikor 4,0-4,5 millió adóbevallás érkezett.

Kis Péter András felhívta a figyelmet: a benyújtási határidőt szigorúan be kell tartani, mert a mulasztási bírság maximuma 200 ezer forint. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bírság kiszabásakor a hatóság mérlegeli a körülményeket minden egyes adózó esetében. Figyelni kell arra is – emelte ki -, hogy a bevallás kitöltésekor ne hibázzanak az adózók, és ha ez mégis megesik, akkor az adóhatóság kérésére javítsák ki a bevallást. Ha ennek többszöri felszólítás ellenére sem tesz eleget az adózó, akkor szintén lehet hibás bevallásért bírságolni. Ennek összege 20 ezer forint.

A NAV készített egy kisfilmet a hét leggyakoribb hibáról ami megnézhető a NAV honlapján. A fő hibák között van az aláírás hiánya, illetve az, hogy visszatérítés esetében sem címet, sem bankszámlaszámot nem jelöl meg az adózó, így az adóhatóság a visszajáró pénzt nem tudja visszautalni. A szóvivő beszélt arról is, hogy az egy százalékos felajánlásról – az elmúlt évek tapasztalatai szerint – minden második ember rendelkezik adóbevallása benyújtásakor. Tavaly 23 milliárd forintról rendelkezhettek volna az adózók, de csak 12 milliárd forintról döntöttek.

Forrás: hirado.hu