Társasházban él? Nem emelkedik a közös költség! És jó ez nekem?

Korábbi cikkünkben már írtuk, hogy javában zajlanak a múlt évvel elszámoló és az idei költségvetéseket elfogadó közgyűlések.

Erre mindenképpen figyeljen, hiszen a kérdések az Ön tulajdonát, az ingatlanának az értékét is befolyásolják:

A tervszerű karbantartás, az állagmegóvás mindig olcsóbb!

Társasházban él? Erre mindenképpen figyeljen!

Sok közös képviselőnek a költségvetés tervezésénél kényelmes megoldás, ha változatlanul hagyja a közös költséget. Sőt a laikus tulajdonosoknak még tetszhet is ez a hozzáállás, úgy tűnhet, és gyakran hallani is: „Milyen jó ez a közös képviselő, nem emeli a közös költség mértékét!” Pedig ez hiba is lehet!

Szinte mindenhol előfordulhatnak olyan tervezhető állagmegóvási munkák, amelyek miatt emelkedhet, vagy célszerű lenne emelni a közös költség mértékét. Mégha kevéssel is.

Általában nem szimpatikus a közgyűlésen amikor egy közös képviselő a közös költség emelés mellett érvel. De, ha az emelés megalapozott, akkor ez Önnek még mindig olcsóbb, mert később sokkal többe kerül majd egy-egy káresemény, súlyos állagromlás utáni teljes helyreállítás.

Tapasztalatunk, hogy ha a közös költség emelésének indokát szakszerűen ismerteti a közös képviselő, a tulajdonosok többsége hajlandó az együttműködésre és készek átmenetileg többet áldozni az állagmegóvásra.

A szakmában azonban sajnos sok közös képviselő nem vállalja az esetenként kellemetlen, ámde mégis szakmai feladatot. (Kényelmetlen, érvelni kell, stb.) Inkább a ház pénzének felélésével oldja meg a helyzetet, vagy a már bekövetkezett vis maior után célbefizetésekkel orvosolja a hibát. (Figyelem! Külön probléma, hogy ilyenkor nem is minden esetben fizet a biztosító!)

Tehát Ön fog fizetni, méghozzá sokkal többet, mintha előrelátó tervezéssel ezeket a hibákat kiküszöbölné a közös képviselő.

A lényeg: a közös költség mértékét minden esetben a társasház mérete, építési éve, műszaki állapota és felszereltsége alapján kell megállapítani.