Két örömhír a devizahiteleseknek – Évek óta nem láttunk ilyet

Négy éve nem látott szintre csökkent a nem fizető lakossági hitelek állománya és aránya is a magyar bankoknál. Ez azonban jórészt technikai hatásra kövezett be, ezért talán még kedvezőbb fejlemény, hogy az eddiginél sokkal kevesebben vannak azok, akik a lakásuk értékének 90%-ánál is többel tartoznak a bankjuknak. A háttérben az elszámolás áll, amely radikálisan javította a nem teljesítő adósok helyzetét, de félő, hogy csak átmenetileg.

2014 végén még 1229 milliárd forintnyi nem teljesítő hitellel tartozott a magyar lakosság a bankoknak. Az elszámolás révén ez 31%-kal 852 milliárd forintra csökkent. Ezzel a nem teljesítő lakossági hitelek aránya (NPL-ráta) a teljes lakossági hitelállományhoz képest 19,3%-ról 14,5%-ra esett – mutatják az MNB pénteken közzétett adatai. A háttérben az áll, hogy:

  • az elszámolási összeg először a hátralékokat csökkentette, ezzel a hátralékok egy része eltűnt, és visszaesett a hátralékos ügyfelek száma (statisztikailag tehát átmenetileg fizetők lettek – ez inkább technikai hatás),
  • az elszámolás csökkenthette a nem teljesítő hitellel rendelkezők tőketartozását/tőkésített hátralékát is (tartósabb, egyúttal kisebb hatás).

A statisztikából sajnos nem derül ki, hogy a forintosított hitelek körében mekkora a nem teljesítő hitelek aránya, ezeket ugyanis már összevontan mutatják be a számok az eredeti forinthitelesekkel.

Félő persze, hogy a hátralék eltüntetése egyeseknél csak egyszeri hatással járt, így fizetésképtelenségük miatt három hónap múlva már ismét a nem teljesítők közé tartozik az ügyelek jó része. Fennáll a veszélye tehát, hogy az NPL-ráta ismét magasabb szintre ugrik a nyáron.

Két örömhír a devizahiteleseknek - Évek óta nem láttunk ilyet

Nem csupán a nem fizetők, hanem a jó hiteltörlesztők is benne vannak abban a statisztikában, amely azt mutatja, mennyien tartoznak a lakás értékének 90%-ánál is nagyobb összeggel a bankjuknak. Jó hír, hogy míg 2014 végén 41% volt az arányuk a jelzáloghitelesek körében, március végén ez a szám 35%-on állt. Mivel az árfolyamkockázatokat eltüntette a forintosítás, ez a változás az elszámolás tartós pozitív hatása lehet.

Két örömhír a devizahiteleseknek - Évek óta nem láttunk ilyet

A témáról részletesebb összefoglalóval szombaton jelentkezünk.

Forrás: portfolio.hu