NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

Bővíteni szeretné az Otthon Melege Programot a kormány a jövőben, a lehetőségek függvényében – mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az MTI-nek kedden.

„Arra biztatunk mindenkit, hogy pályázzanak, éljenek az állami támogatás lehetőségével” – fogalmazott az államtitkár.

Szabó Zsolt kifejtette: a kormány egy több éves, a lakossági épületállomány teljes körét lefedő épületenergetikai programsorozatot indított el. A tervezett támogatások az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításokra és a megújuló energiafelhasználás növelésére (például napelem, hőszivattyú) használhatók majd fel.

Emlékeztetett, hogy az Otthon Melege Program 2014 szeptemberében indult. A program első három alprogramja –  a háztartási nagygépek, kazánok és nyílászárók cseréje – mára lezárult.

A tárca az idén május végén jelentette be a program ötödik alprogramjának indulását, amellyel a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára kíván lehetőséget biztosítani arra, hogy vissza nem térítendő költségvetési támogatás által, csökkentett vételáron szerezhessenek be új automata mosógépet.

A társasházak komplex energetikai korszerűsítését célzó alprogramra 2015. június 2-án 12 óráig nyújthatták be pályázataikat a társasházak. A 10 milliárd forintos keretösszegű, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beérkezett pályázatok összesen több mint 14 ezer lakás energiahatékony felújítását célozzák meg. Ebből az előzetes becslések alapján, a pályázatok feldolgozását követően várhatóan 12 ezer lakás felújítását tudja majd támogatni a program – tájékoztatott az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és pozitív elbírálásban részesült pályázatok esetében a forrásfeltöltésről.

Szabó Zsolt közölte, hogy a háztartási hűtőgépcsere-programra több mint 25 ezer pályázatot nyújtottak be, és a beérkezett pályázatok 96 százaléka részesült eddig támogatásban. A pályázati kiírás szerint a pályázók csökkentett vételáron szerezhették be új, energiatakarékos készülékeiket. Május végéig 24 780 pályázat összesen 881 millió 470 ezer forint támogatásban részesült, ami átlagosan 35 600 forint támogatást jelent pályázatonként.

Forrás: mti.hu