Vigyázat! Gázóra-leolvasónak adják ki magukat a csalók

Az utóbbi időben többször akartak csalók, a gázszolgáltatók nevével visszaélők a fogyasztók lakásaiba bejutni a gázmérő leolvasására, illetve műszaki vizsgálatra hivatkozva – figyelmeztetett a Főgáz. A társaság közleményében elhatárolódott minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, valamint jelezte, hogy ezek felderítésében együttműködnek a rendőrséggel.

A Főgáz felidézte: az elmúlt hónapokban a lakossági földgázpiacon több lépcsőben három nagy egyetemes szolgáltató is visszaadta szolgáltatási engedélyét, ezért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal további 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a társaságot.

Hangsúlyozták, hogy a fogyasztók átvételével kapcsolatban a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, mérőcserét vagy bármilyen műszaki beavatkozást, az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre a földgázfelhasználóknak nem kell számítaniuk. Személyes megkeresés esetén a Főgáz mindig előzetesen értesíti felhasználóit – közölték.

Posta-villanyóra-leolvasás

Jelezték továbbá, hogy a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén további rezsicsökkentés érhető el. Ennek érdekében a Főgáz több nagyfogyasztójánál a gázmérők felülvizsgálatát kezdeményezte. Ezt kizárólag munkatársaival és megbízható partnereivel a társasházi fogyasztói körében végzi, ahol közös – 10 köbméter per óra feletti teljesítményű – fogyasztásmérő berendezés üzemel. Az ehhez szükséges személyes megkeresések esetén a Főgáz mindig előzetesen értesíti az érintett felhasználókat annak időpontjáról – közölte a társaság.

A Főgáz felhívja ügyfelei figyelmét, hogy alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat, ennek elmaradásakor a személyes megkeresés esetén a fogyasztók mindig igazoltassák a megkeresőt.

A gázórát leolvasó vagy szerelési munkákat végző alkalmazottaknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során, ugyanis a Főgáz semmilyen esetben nem végez helyszínen készpénzben fizetendő munkát. A Főgáz munkatársainak nincs joguk iratot vagy személyazonosságit elkérni, mivel munkájukhoz erre nincs szükségük – szögezték le a közleményben.