Bicskanyitogató! Utcára kerülhet a kerekesszékes házaspár

Utcára tehet a bank egy kerekesszékes házaspárt, annak ellenére, hogy a lakásuk vételárát már kifizették. A lakást építő vállalkozó nem fizette ki a pénzintézetet, így a jelzálog sem került le az ingatlanról. Hogyan fizethetik ki a bankot a tulajdonosok?

Kétségbe vagyunk esve, nincs hová mennünk. Két nyomorék ember összetette azt, amije volt, és csak annyit akart, hogy normálisan éljen. Nekünk nincs más kiút, mint a temető, mert bénák vagyunk, és az életben meggyógyulni nem fogunk – mondta sírva a Délmagyarnak Biharvári Gyuláné.

A házaspár 2009-ben 20 millió forintért vette meg 78 négyzetméteres otthonát és garázsát egy szegedi társasházban, ügyvédek által jegyzett adásvételi szerződéssel. Mivel az építési vállalkozó nem fizette vissza a banktól felvett 400 milliós jelzáloghitelt, most a pénzintézet a tulajdonosokon veri le a tartozást. Noha a vállalkozó nevén is vannak értékes ingatlanok, és azokat szintén végrehajtás alá vonták, a sor elején a lakások állnak. A lakókat tehetik utcára.

A bank eredetileg 105 millió forintot követelt 15 lakástulajdonostól. Mivel időközben sokan még egyszer, azaz duplán kifizették a lakásuk árát, mostanra hat lakás maradt. Nyáron még úgy tűnt, a vállalkozó és a bank megegyezik, a férfi ugyanis felajánlott ingatlanokat a pénzintézetnek.

Hogyan fizethetné ki a társasház a bankot részletekre?

A rendelkezésre álló információk szerint a vállalkozó nem fizette ki a bankot, ezért követeli a pénzintézet a lakókon a tartozást.Emiatt több lehetősége van a lakóknak:

  • Kifizetik a bankot vagy
  • A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulnak.

A kilakoltatástól való félelem miatt lehetséges, hogy a társasház úgy dönt, hogy együttes erővel kifizetik a banknak a 105 milliós tartozást, akkor ezt akár lakáshitelből is megtehetnék. Ezt az összeget a vállalkozón behajthatják, azonban ez várhatóan hosszú pereskedésbe torkollhat.

Ha 15 éves futamidővel számolunk, akkor a társasház lakóinak összesen havonta 800 ezer forintot kellene összedobnia ahhoz, hogy végül tehermentesen átvehessék a lakásaikat.

Persze ilyen hiteleknél gyakran külön megállapodást lehet kötni a bankkal, de még így is többszázezer forintot kellene törlesztésre fordítania a lakóknak ahhoz, hogy megszabaduljanak a jelzálogtól.

A lakóközösség dönthet úgy, hogy a PBT-hez fordulnak, és panaszt nyújtanak be.Ebben az esetben a testület megvizsgálja, hogyan lehet elrendezni az ügyet úgy, hogy végül a lakóknak ne kelljen az ingatlanjuk vételárát többször is kifizetni.

Forrás: penzcentrum.hu, fotó: illusztráció