Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok

Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok a Magyar Közlöny keddi számában megjelent rendelet szerint, amely kétévente írja elő a fővizsgálatot a 20 évnél nem régebbi liftek esetén, a köztes években ellenőrző vizsgálatot kell végezni. A kormány emellett megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a vizsgálatokat hatósági árassá tegyék.

Az október 23-án hatályba lépő – műszaki vizsgálatokról szóló – rendelet a tavaly májusi kormányrendeletet módosítja. Az abban előírtak szerint a 10 évesnél nem régebbi – vagy pedig a 10 évnél nem régebben felújított – lifteknél évente egy fővizsgálatot kell tartani. Az ennél idősebb lifteknél félévenként felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell megrendelni az erre jogosított szervezetnél.

A módosítás szerint viszont a 20 évesnél nem régebbi – vagy 20 évnél nem régebben felújított – berendezés esetében évente felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell elvégezni. Az ennél idősebb lifteknél pedig félévenként felváltva, egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell – az arra jogosított szervezettel – elvégeztetni.

A vizsgálatokat csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által nyilvántartásba vett szolgáltató végezheti.

Szintén új előírás az, hogy nem szükséges hatósági engedély kérni kis teherfelvonóra, továbbá a másodpercenkénti 0,15 méteresnél lassúbb személyszállító liftekre, amennyiben azok emelőmagassága nem éri el a 3 métert.

A szintén a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával vizsgálja meg a társasházak által elvégeztetett felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák éves fővizsgálatának és ellenőrző vizsgálatának hatósági árassá tételét. Ugyanez a határozat mondja ki, hogy célszerű lenne az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. keretei között végezni ezeket a vizsgálatokat. Ehhez azonban tisztázni kell, hogy ez a változás összhangban áll-e az európai versenyjogi előírásokkal. Mindkét változtatásra november végéig adott határidőt a kormány.

Forrás: mti.hu