Befejeződött a városrehabilitációs program Csepelen

Több részből álló fejlesztési program keretében megújult Csepel központja és a déli szomszédsága. Az Európai Unió százszázalékos támogatásával a beruházásra 1,321 milliárd forint állt rendelkezésre – tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat kedden az MTI-t.

A közleményben idézték Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki a hivatalos projektzáró rendezvényen azt mondta: újabb öt panelépület 320 lakásában élhetnek mostantól korszerűbb, energiatakarékosabb otthonokban a családok. A panelházak megújulására 579 millió forintot fordítottak, ennek nyomán minden lakás értéke „hosszú távon 1,8 millió forinttal növekedhet”, úgy, hogy mindez a lakóknak egyetlen fillérbe sem került.

Az önkormányzat kifejtette: a kerület fejlesztéséért indított Csepel déli lakóközpont elnevezésű szociális városrehabilitációs program 2013 áprilisában kezdődött. Ennek keretében a Vermes Miklós utca, a Kossuth Lajos utca, a Karácsony Sándor utca és a II. Rákóczi Ferenc út által határolt területen 320 családnak, nyolcszáz embernek otthont adó panelépületek energetikai felújítását végezték el, fejlesztették a Szent Imre tér zöldterületét, új közösségi teret alakítottak ki, emellett munkaerő-piaci beilleszkedést és iskolai felzárkóztatást elősegítő programok valósultak meg.

Hozzátették, hogy Csepel belvárosában a többi között öt társasház homlokzatát hőszigetelték és kicserélték a nyílászáróit, új zöldfelületet és térkőburkolatot kapott a főtér, a Szent Imre tér, és ingyenes szakképzéseket indítottak munkanélkülieknek. Az úgynevezett alternatív utcai mentorálás keretében a gyermek- és családvédelem, az utcai szociális munka és a kortárssegítés szakemberei segítettek a hozzájuk fordulóknak, térítésmentes fejlesztő foglalkozásokon vett részt száz-száztíz csepeli diák.

A beruházás során megtakarított 70 millió forintot is a környék közterületeire fordították: a helyiek kérésére az önkormányzat felújította a panelépületek közötti Petz Ferenc utcai parkot is – áll a közleményben.

Forrás: mti.hu