Csak jövő tavasszal lesz kész az 1-es villamos felújítása

Novemberben a hétvégi vágányzárak idején ideiglenes korrekciós munkálatokat végeznek a Kacsóh Pongrác útnál a villamos-felüljáró a dilatációs elemein. A BKV megerősítette, hogy a felüljárón jelenleg csak 10 km/órás sebességgel közlekedhetnek a villamosok, ezért tavasszal sor kerül a teljes felújításra – értesült az InfoRádió.

Mivel a közelmúltban felújított 1-es villamos vonalán a felüljárón a szerelvények csak jelentősen lelassítva tudnak közlekedni, az InfoRádió megkereste a BKK-t az okok és következmények felderítésére. A BKV sajtóosztályának válaszából kiderült, hogy a Kacsóh Pongrác útnál található felüljáró nem volt része a 2013-ban elkezdett felújítási projektnek. Az indoklás szerint az 1-es villamos vonal rekonstrukciójának tervezésekor (2008/2009) a felüljáró műszaki állapota még megfelelő volt, így a pálya felújítása nem vált a projekt részéve.

A BKV kiemelte, hogy beruházás jóváhagyásának, a pénzügyi források biztosításának elhúzódó folyamata alatt a dilatációs készülékek állapota jelentősen leromlott, a szigorú európai uniós közbeszerzési és finanszírozási szabályok miatt azonban utólag már nem lehetett beilleszteni a projektbe.

A dilatációs elemek rossz állapota miatt jelenleg 10 km/órás sebességgel közlekednek a villamosok a felüljárón. Az elemek cseréjét annak tervezési, jóváhagyási, gyártási és kivitelezési időszükséglete miatt 2016 tavaszán tudja elvégezni a társaság. A villamos gyorsítása azonban nem tűr halasztást, ezért novemberben hétvégi vágányzárak során ideiglenes megoldással javítanak a dilatációs elemek állapotán. A beavatkozás után várhatóan nagyobb sebességgel járhatnak a szerelvények, de az 50 km/órás szint elérése csak a tavaszi cserét követően válik lehetségessé.

Forrás: portfolio.hu