Milliárdokat kockáztatnak a Kodály köröndön

Hatalmas a bizonytalanság a világörökségi területen 2014-ben szinte félig leégett Andrássy út 83–85. szám alatti házban. Bár hamarosan hazaköltözhetnek a lakók, a műemléki helyreállítás milliárdokba kerül. A korábban csődöt mondott izraeli résztulajdonos új céggel térne vissza, míg a társasháznál jelentkező egyik befektető a leégett szintek jogi megsemmisítésével szerezne tulajdont.

Helyreállt a közműszolgáltatás a Kodály körönd egyik ékességének számító, de a 2014. július 15-i tűz nyomán lakhatatlanná vált házban – mondta lapunknak Székely Imola közös képviselő. Szerinte csak napok kérdése, hogy a hatóságok megadják az eredetileg 85 lakásos épületben azoknak az otthonoknak a használatbavételi engedélyét, ahol a fűtéshez, pontosabban az elégett gáz elvezetéséhez nem kell kémény.

Emlékezetes, a tűzben megsemmisült a ház tetőtere és a teljes harmadik szint, ahol a közös képviselő elmondása alapján már azelőtt is csak a falak álltak, „hála” az egykori privatizációnak. Ennek következménye, hogy a házban 23 százalékos tulajdonrésszel (a legtöbb harmadik emeleti albetéttel, összesen 21 lakással) az Andrássy út 83–85. Kft. rendelkezett, amely sokáig nem tett semmit, majd miután 2012-ben a kormánypárti vezetésű önkormányzat felmondta a szerződését, csődöt jelentett. Jogelődjével, az izraeli tulajdonosi hátterű Alfa 1. Kft.-vel 2000-ben a szintén fideszes vezetés kötött szerződést, hogy a harmadik emelet, a tetőtér és a pince kétharmadának tulajdonjogáért a cég felújítsa a műemléki házat.

Hosszú sorokban állnak az offshore cégek

Csakhogy azt a szerződést a későbbi MSZP–SZDSZ-es képviselő-testületi többség felülvizsgálta. Így vette át a 1884-ben eklektikus-romantikus stílusban felépült, Kauser József tervezte egykori Vasutasház (eredetileg a MÁV nyugdíjintézeti bérháza) egy részét egy másik offshore hátterű társaság és annak izraeli tulajdonosa, Arie Yom-Tov. Információnk szerint szintén a vállalkozóhoz köthető az a cég, amely megnyerhette a felszámoló által 530 millió forintos irányáron meghirdetett tulajdonrészt. A hivatalos adatok nyomán 750 millió forintért kelhet el az ingatlan. Úgy tudjuk, a vevő az a La Boutique Loft Kft. lenne, amelynek ciprusi és portugál tulajdonosait Arie Yom-Tov képviseli.

– Várjuk ki a végét, november elejéig szerződést kell kötni a nyertessel, majd annak három hónapon belül ki kell fizetnie a vételárat – mondta kérdésünkre Papp László, Terézváros alpolgármestere. Szerinte az is aggasztó, hogy a ház esetleges új befektetői is a jog kijátszásával jutnának tulajdonhoz.

Levegőben a pereskedés

Székely Imola arról tájékoztatott, hogy a három évvel ezelőtti szerződésbontással a ház tulajdonába visszakerült tetőtér-beépítésére kiírt pályázat eredményeképpen a Penthouse Projects Kft.-től és a EHB Erste Hochbau Kft.-től várnak ajánlatot. Utóbbi cégnek semmi köze az Erste Bankhoz, azonban volt egy ötletük: nyilvánítsák kétszintessé az ingatlant, s a jogilag megsemmisített szintek beépítése számukra finanszírozhatóvá válik. Ezzel a harmadik emelet vevője és az önkormányzat is elvesztené a tulajdonát, pedig az elmúlt időszakban több lakás még lakhatatlanul is jóval a piaci ár fölött cserélt gazdát. Pálvölgyi Szilas, az önkormányzat jogásza úgy véli, ha ilyen döntést hoznának a lakók, a társasházi közgyűlési határozatot azonmód megtámadják. Okrutay Miklós, a műemlékvédelemért felelős állami Forster-központ irodavezető-helyettese szintén elképzelhetetlennek tartja, hogy a világörökség részét így „kiszervezzék”. – A lakók támogatására a kerület közel 44 millió forintot költött, és ha már nem is százszázalékos mértékben, de tovább segítjük őket – tette hozzá Papp László alpolgármester.

Terézváros 261 millió forintból állta a veszélyelhárítási munkákat, pályázattal segítette a közművek helyreállítását. Idén februárra százmilliós világörökségi forrásból a Forster-központ védőtetőt építtetett, amelyet azonban 2018-ig el kell bontani. A kötelező helyreállítás legalább 2,5 milliárdba kerül. A társasház egy nemrégiben kezdődött perben követeli a kártérítést az MKB Biztosítótól, amely „építési tevékenység okozta tűzre” hivatkozva nem fizet. Az önkormányzat mindkét eljárásban beavatkozóként vesz részt a ház oldalán, miközben a közveszélyokozás miatt indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség nemrég ismét meghosszabbította.

Forrás: mno.hu