MEKH: 373 milliárd forint a megtakarítás a rezsicsökkentéseknek köszönhetően

A rezsicsökkentéseknek köszönhetően 2013-2014-ben 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók, akik a legtöbbet a villanyszámlán spórolták – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) saját adataira hivatkozva csütörtökön az MTI-vel.

A hivatal közleményében kiemeli, hogy egy kétgyermekes, társasházban élő család fogyasztását figyelembe véve, földgázzal és távhővel való fűtés esetén, több mint 100 ezer forint marad évente a családoknál.

A földgáz, a villamosenergia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben összesen, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 373 milliárdot – tették hozzá.

A villanyért közel 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a két év alatt a fogyasztók. A földgáznál 139 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 35 milliárd maradt a fogyasztóknál. Idén év végéig a lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg a földgáz, a villamosenergia és a távhő rezsicsökkentéseknek köszönhetően, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 268 milliárdot – emelte ki a MEKH.

Kitérnek arra is, hogy az energiaköltségek csökkentésének eredményeképpen a lakossági rezsihátralékok is jelentősen csökkentek az elmúlt években. A legnagyobb tartozást a villamosenergia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmada. A kifizetetlen gázszámlák összege közel felére csökkent, 2013. szeptemberben 25,69 milliárd forint, míg 2015. szeptemberben már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

Forrás: mti.hu