Jövő szombattól teljesen megváltozik Buda közlekedése

A budai fonódó villamoshálózat átadásával 2016. január 16-ától a budai villamosvonalak több évtized után újra egységes hálózatot alkotnak, az észak- és a dél-budai területek között átszállásmentes villamoshálózat jön létre. Az új forgalmi rendet a BKK az érintett kerületekkel történt konzultációkat és a témában lefolytatott társadalmi egyeztetést követően közel 2300 javaslatot, észrevételt figyelembe véve dolgozta ki. Bár a követési idő sehol sem csökken és számos új kapcsolat jön létre, többen átszállásra kényszerülnek, ráadásul egy, a korábbinál sokkal bonyolultabb villamoshálózattal kell megismerkednie a Budán közlekedőknek.

A legfontosabb változások

Az új forgalmi rend szerint több villamosjárat útvonala hosszabb lesz: a 17-es, a 19-es és a 41-es Óbuda és Újbuda, illetve Dél-Buda között jár majd, a 61-es pedig Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között. Régi-új villamosjárat indul Hűvösvölgyből 56-os jelzéssel Budafokig, illetve 56A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtérig. Az új átszállásmentes kötöttpályás utazási lehetőségek a korábbinál gyorsabb, kényelmesebb utazási lehetőséget teremtenek, így részben a buszhálózat is megújul: a 86-os buszt felváltja az Óbuda és a Batthyány tér M+H között közlekedő 109-es busz, az Óbudáig meghosszabbított útvonalú 111-es busz, a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a Budafoki úti szakaszon az egész nap és hétvégén is közlekedő 133-as busz. A 160-as, a 260-as és a 260A buszjárat külső végállomásától az Óbudai rendelőintézetig jár, belső szakaszán villamossal lehet utazni majd. A 7-es busz közlekedése nem változik, főként az üzemidőt vagy a követési időt érintő módosítások lesznek a 33-as, a 107-es és a 133-as járat menetrendjében.

A részletek

A 17-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Margit híd, budai hídfőtől a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán és a Fehérvári úton át a Savoya Parkig közlekedik. Hétköznap napközben a korábbi menetrendhez képest sűrűbben, 6-9 percenként jár majd. A vonalon új, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek.

A 18-as jelzéssel a továbbiakban nem közlekedik villamos, szerepét az új hálózatban teljesen átveszi a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között az 56-os, illetve az 56A villamos, a Móricz Zsigmond körtér M és a Savoya Park között pedig a 17-es villamos. Hétköznap csúcsidőben a Krisztina körút és a Fehérvári út között az 56-os villamos nyújt majd átszállás nélküli utazási lehetőséget.

Jövő szombattól teljesen megváltozik Buda közlekedése

A 19-es és a 41-es villamos várhatóan március közepétől – a Clark Ádám téri villamosalagút-felújítás elkészültével – a jelenlegi dél-budai végállomásától meghosszabbított útvonalon a Batthyány téren át a Bem rakpart-Frankel Leó út-Bécsi úton keresztül a Bécsi út/Vörösvári út végállomásig közlekedik. Hétköznap csúcsidőszakban a 19-es villamos a korábbi menetrendhez képest sűrűbben, 6-9 percenként jár majd. A 19-es vonalon új, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek.

A Clark Ádám téri munkák elkészültéig a 19-es és a 41-es villamos két szakaszon, megosztva közlekedik, mind a Bécsi út/Vörösvári úttól, mind a dél-budai végállomásától a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti gyalogos-alagúton átsétálva másik villamos-szerelvényre átszállva lehet továbbutazni. Az északi vonalszakaszon 19-41-es összevont villamos 19-es jelzéssel közlekedik, míg a Kelenföld vasútállomás M végállomástól 19-es, a Kamaraerdei Ifjúsági Parktól 41-es jelzéssel indulnak a járatok a Clark Ádám térre. Akinek a rövid gyaloglás nehézséget vagy kényelmetlenséget jelent, annak a BKK ajánlja az új 109-es busz igénybevételét, amely a Clark Ádám téri munkák elkészültéig ideiglenesen a Szent Gellért tér M-ig jár, villamospótlóként meghosszabbítva. (Március közepétől, végleges menetrendje szerint a 109-es busz Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér M+H között viszi majd az utasokat.)

Jövő szombattól teljesen megváltozik Buda közlekedése

A 47-es villamos változatlan útvonalon közlekedik majd, menetrendje módosul, reggel átlagosan 5, napközben és a délutáni csúcsidőben 7-8 percenként jár majd. A Szent Gellért tér és a Városház tér közötti forgalmat ugyanakkor az új, 56-os jelzésű villamos sűríti. A reggeli csúcsidőszakban néhány villamos 47B jelzéssel a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Deák Ferenc tér M között közlekedik.

A 48-as és a 49-es villamos közlekedését nem érinti változás.

Új villamosjárat indul 56-os jelzéssel Hűvösvölgytől a Krisztina körúton és a Fehérvári úton át a Városház térre. A villamos csak hétköznap csúcsidőben közlekedik, 7-8 perces követési idővel. Hétköznap csúcsidőszakon kívül, valamint szombaton és vasárnap a szintén új 56A villamossal lehet utazni Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér M között, a Krisztina körúton át.

Az 59-es villamos közlekedése alapvetően nem változik, ugyanakkor hétköznap a reggeli csúcsidőszakban 59B jelzéssel is közlekedik majd villamos Márton Áron tér és Hűvösvölgy között. Az 59B villamos biztosítja majd mind Hűvösvölgy, mind Farkasrét tekintetében a megszokott járatkövetést. Az 59A villamos korábbi közlekedési rendje szerint a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér M között viszi az utasokat, azonban a Széll Kálmán tér felújításának elkészültéig késő esténként, illetve hétvégén a hajnali órákban továbbra is 59-es villamos közlekedik az 59A járat helyett.

A 61-es villamos a jövőben Hűvösvölgytől a Móricz Zsigmond körtéren át a Fehérvári út elejéig közlekedik, végállomása a 47-es villamos Móricz Zsigmond körtéri megállójába kerül át. Új menetrend szerint, csúcsidőben 7-8, azon kívül jellemzően 15 percenként jár majd. Az Alkotás utcai és a Villányi úti szakaszon a 17-es, a Széll Kálmán tér és a Hűvösvölgy között az 56-os, az 56A, valamint a reggeli csúcsidőben az 59B villamos sűríti a 61-es villamost.

A 7-es, a 29-es, a 34-es, a 65-ös, a 65A, a 106-os, a 134-es és a 253-as busz közlekedésében az előzetes tervekkel ellentétben – a társadalmi egyeztetésre beérkezett észrevételek és javaslatok alapján – nem lesz változás.

Jövő szombattól teljesen megváltozik Buda közlekedése

A 9-es busz jelenlegi, Kőbánya irányú útvonala a Nyugati pályaudvarnál véglegessé válik: a busz a Podmaniczky utca érintése nélkül, a Szent István körútról közvetlenül a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodva közlekedik.

A 86-os busz a továbbiakban nem közlekedik. Szerepét Óbudán a 9-es busz, a Bogdáni út és a Batthyány tér M+H között közlekedő új 109-es busz, a Batthyány tér M+H-tól meghosszabbított útvonalon szintén Óbuda, Bogdáni útig közlekedő 111-es busz, továbbá a buszoknál gyorsabb, kényelmesebb kötöttpályás járatok: a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos veszi át. A Budafoki úti buszvonal-szakaszon az immár teljes üzemidőben és hétvégén is közlekedő 133-as busszal lehet majd utazni.

Új buszjárat indul 109-es jelzéssel Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér M+H között, amely egyrészt a 86-os buszt pótolja, másrészt Óbudán sűríti a 9-es busz közlekedését is, továbbá a budai fonódó villamosok által ki nem szolgált területeket is összeköti az M2-es metróval. A fent részletezett Clark Ádám téri munkák elkészültéig, várhatóan március közepéig a 109-es busz ideiglenesen villamospótlóként hosszabb útvonalon a Szent Gellért tér M-ig jár.

A 111-es busz útvonala meghosszabbodik, a Batthyány tér M+H-tól a Kolosy téren át Óbuda, Bogdáni útig közlekedik, mindkét irányban a 9-es busz útvonalán. Óbuda felől a fonódó villamosokra a Kolosy téren lehet majd átszállni.

A 160-as, a 260-as és a 260A busz útvonala lerövidül: a buszjáratok külső végállomásuktól az Óbudai rendelőintézetig közlekednek majd. A 260-as busz teljes üzemidőben menetrend szerint a Virágosnyereg útig közlekedik, vagyis a jövőben előzetes bejelentés nélkül igénybe vehető lesz (a jelenlegi Telebusz-rendszer helyett). Ugyanakkor mind a 260-as, mind a 260A járat követési ideje lényegesen változik. A vonalakon elsőajtós felszállási rend lép életbe.

A fonódó villamoshálózat elindulásával párhuzamosan változik a 3-as, a 133-as, a 7-es és a 107-es autóbusz menetrendje is. A 133-as busz a jelenleginél bővebb üzemidőben, késő este és hétvégén is közlekedik, ezáltal Budatétény, Budafok és Nagytétény felől egész nap gyorsan, közvetlenül, átszállás nélkül lehet majd eljutni Pest felé. A járat a jövőben megáll a Budafoki út/Karinthy Frigyes út csomópontban is, ezzel pótolva a korábbi 86-os busz ezen átszállási kapcsolatát. A 33-as busz késő este és hétvégén 20 percenként jár majd, a 33-as és a 133-as közös követési ideje így nem változik. A 107-es busz szerepét kora reggelenként, késő esténként és hétvégén a 133-as busz veszi át. A 133-as busszal közösen ugyanakkor továbbra is biztosítja a megszokott járatkövetési időt Pesten.

Forrás: portfolio.hu