Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

Idén január elsejétől 5%-ra csökkent bizonyos új lakóingatlanok áfakulcsa. Adódik a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, amikor a szerződést már megkötötték, az ár adott, és a vevők már teljesítettek előlegszámlákat.

Már megkezdett lakásvásárlás

Még korábban adott ki sokak számára fontos tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén január elsejétől, az új lakóingatlanok esetében életbe lépett 5%-os áfakulcs alkalmazásáról. Ezek szerint 5%-os adómértékkel adózik az olyan lakások értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert.

A NAV azok számára adott ki fontos tájékoztatást, akik már megkötötték az új lakóingatlan vásárlására vonatkozó szerződést és már előleget is fizettek. (A január 1. utáni vételekkel cikkünk végén foglalkozunk.)

A kedvezményes áfakulcsot azon értékesítésekre kell először alkalmazni, amelyek esetében a fizetendő adó megállapításának időpontja 2016. január elseje vagy azt követő napra esik. Előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

Ha a vevő a kedvezményes 5%-os adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítéshez kapcsolódóan 2016. január 1. napját megelőzően fizet előleget, az előleg után a 2016. január 1. napját megelőzően hatályos rendelkezések értelmében 27%-os adómértékkel kell az adót megállapítani.

Azon 5%-os adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítések esetében, amelyekkel összefüggésben 2016. január 1. napját megelőzően fizettek előleget, a helyes adóalap és fizetendő adó kiszámításának módja attól függ, hogy a felek egymás között áfa nélküli ellenértékben (nettó összeg plusz áfa), vagy az áfával növelt ellenértékben (bruttó ár, amely az áfát is tartalmazza) állapodtak meg

– mutat rá a NAV állásfoglalásában és példákat is hoz anyagában.

Az adóhatóság azt is megjegyzi: amennyiben a felek nem rendelkeztek kifejezetten az áfáról, a bírósági gyakorlat értelmében a megállapított ellenértéket úgy kell tekinteni, hogy az az áfa összegét is tartalmazza.

Itt vannak a példák!

  • Amennyiben az ellenérték áfa nélküli ár. Ebben az esetben a nettó (áfa nélküli) ellenértékből kell levonni az előleg nettó (áfa nélküli) összegét, és a különbözetre kell felszámítani az 5%-os áfát.Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

    Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

  • Amennyiben az ellenérték áfával növelt ár (bruttó ár). Ebben az esetben a bruttó (áfával növelt) árból kell az előleg bruttó (áfát is tartalmazó) összegét levonni, majd a különbözetre jutó adót az új adómérték (5%) alkalmazásával, felülről számolva (4,76%) kell megállapítani, mivel a kivonás eredményeként kapott összeg is bruttó összeg.Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

Mire számíthatnak az új vásárlók?

A CSOK kibővítése egyértelműen megnöveli a lakások iránti érdeklődést, keresletet, sokan most kezdtek el gondolkodni, hogy új lakást/házat vegyenek, vagy építkezzenek. Építkezés esetén szóba jöhet az adó-visszatérítési támogatás, amennyiben az építkező magánszemély a saját nevére gyűjti a számlákat és nem generálkivitelező adja át neki kulcsrakészen az ingatlant. Amennyiben generálkivitelezővel építtet és a végén kvázi kulcsrakészen kapja kézhez a házat, akkor a kell 5%-os áfát fizetnie.

Más kérdés, hogy a kivitelezők (legyen az akár egy családi ház generálkivitelezője, vagy újépítésű társasház fejlesztője) a látványosan növekvő kereslet miatt le fogják nyelni az áfacsökkentésből fakadó előnyt. Ennek első jelei már érzékelhetők is:

A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát

Forrás: portfolio.hu