Kiégett egy lakás a Trombitás utcában, továbbterjedt a tűz

Debrecen – Huszonegy debreceni tűzoltót riasztottak a tűzhöz péntek délelőtt. A lángok átterjedtek a következő emeltre és a tetőtérre is.

Délelőtt 11 óra után néhány perccel kapta a riasztást a megyei katasztrófavédelem arról, hogy tűz ütött ki a Trombitás utca 12. szám alatt található társasházban. Információink szerint a második emeleten lévő lakás teljesen kiégett, de a lángok továbbterjedtek a harmadik emeletre és a tetőtérre is – közölte a megyei igazgatóság szóvivője.

Tűzoltó a tetőtérben
Tűzoltó a tetőtérben

Mint megtudtuk, a tűz oltására összesen öt jármű érkezett a helyszínre és a megyei műveleti szolgálat irányítása mellett huszonegy lánglovag próbálja megfékezni a lángokat. Fél tizenkettőkor még nem tudták eloltani a terjedő tüzet. Az épületet a tűzoltók feszültségmentesítették és kizárták a gázszolgáltatást. Az eddigi felderítés alapján a katasztrófavédelem nem tud arról, hogy az esetben bárki megsérült volna.

lakastuztrombi2

Információnk szerint a tűz kiváltó oka az lehetett, hogy a második emeleti lakásban zárlatos lett egy porszívó, a készüléket csupán fél percre hagyta őrizetlenül az ott lakó idős hölgy, mire visszaért, már lángolt a szobája. A füstöt nem sokkal később már két emelettel lentebb is érezni lehetett. A mentősök megvizsgálták a hölgyet, de szerencsére az ijedtségen kívül nem történt baja, így nem kellett őt kórházba szállítani.

A bejelentést követően a rendőrség azonnal a helyszínre érkezett. A tűz miatt a társasház huszonhárom lakójának, egy gyereknek, hat nőnek és tizenhat férfinak kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, őket a rendőrök az oltás idejére biztonságba helyezték. A rendőrség a környéket biztosítja.

oltas

Az alsó szinten egy lakás elázott, a magasabb szinteken három lakás füsttel telítődött. A tűzoltók átvizsgálják az épületet, egyelőre egyetlen feltört lakásban sem találtak senkit, a tűzben pedig senki sem sérült meg, a mentőknek egyetlen lakót sem kellett ellátniuk. Az oltást vezető megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a rendőrséggel egyezteti, hogy hányan laktak az érintett lakásokban, és hogy szükség lesz-e lakosságvédelmi intézkedésre a helyszínen. A tűzoltók jelenleg a tetőszerkezet izzó-égő gócpontjait kutatják és oltják.

trombitastzu

A házban lakó egyik asszony, Szilágyi Zoltánné azt mesélte, hogy a szomszéd fiú kopogott nála, hogy zárják el a gázcsapot. Ahogy kinyitotta az ablakot, szinte érte a másik lakásból kitörő láng. Az égő lakásból az ajtón áradt a folyosóra a füst. Ekkor érkeztek meg a tűzoltók, akik mindenkit kitereltek a házból.

Vas Levente József arról beszélt, hogy a lakásukban érezte a füstszagot, ezért ment ki a folyosóra. Ott két asszony mondta neki, hogy tűz van. A fiatalembert ezután küldték le az utcára a tűzoltók.

Frissítés: A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lángokat délután két óra előtt sikerült megfékezniük a tűzoltónak. Az érintett öt lakás kivételével a társasház lakói később visszamehettek otthonaikba. A többieket rokonok, barátok szállásolták el. A lakásokban keletkezett kár becslések szerint több millió forint.

Forrás: dehir.hu