Nem menekülhetnek a Raiffeisen Bank elől, másodszor is megismétlik az eljárást

2010 óta húzódik a Raiffeisen Bank Zrt. és a Bakay Nándor utcai társasház lakói közötti per, csütörtökön az ítélőtáblán nem született ítélet. A keretjelzálogügy harmadszor kerül első fokra.

Eljárásjogi szabálytalanság miatt nem született jogerős ítélet a Szegedi Ítélőtáblán abban a perben, amelyet a Raiffeisen Bank Zrt. indított tucatnyi szegedi és makói lakó ellen. Az eljárásra egy keretjelzálog-ügylet miatt került sor, ahol a már sokak által ismert L. Gábor „elfelejtett” pár száz millió forintot visszafizetni a banknak – miközben a lakásvásárlóktól beszedte a vételárat. A különös szerződés miatt a lakók fizetnek a vállalkozó helyett.

A per már másodjára került a táblabíróság elé, Gaálné Jobbágy Ildikó tanácselnök úgy látta, az első fokon eljáró hatóság olyat hibázott, hogy az eljárást ismét meg kell ismételni. A Bakay Nándor utcai lakók fellélegezhetnek, igaz, csak egy kis időre. Az ítélőtábla ugyanis azt is hangsúlyozta, hogy a Raiffeisen Bank követelése jogos, hiába hivatkoznak a pórul járt lakók arra, hogy kifizették lakásaik árát L. Gábornak. Elhangzott, a lakók abban az esetben „ingyen” szabadulhatnak az eljárásból, ha bizonyítják, a Raiffeisen úgy is kiengedett a jelzálogból lakást, hogy azért nem fizettek. A keretjelzálogügy harmadjára kerül első fokra, csak bízni lehet benne, hogy a bíróság el tudja végezni az ítélőtábla által meghatározott feladatokat.

Ez lehetne a megoldás

A Raiffeisen Bank Zrt. közel 200 millió forintot követel tucatnyi alperesen. Információink szerint, ha a vétlen lakók összefognának és tárgyalni kezdenének a bankkal, akkor még egyezség is születhetne. Ez persze nem azt jelenti, hogy a lakók ingyen szabadulnak, hanem azt, hogy hiába fizették már ki a lakásokat, újra zsebbe kellene nyúlni.

A vevőt nem védte a szerződés

– A szerződések nem tartalmaznak kellő garanciát a vevőknek, de ettől még nem „szabálytalanok”. Nincsen olyan kikötés, hogy az eladó köteles a vételárat a tehermentesítésre fordítani, de az eladó polgárjogi felelőssége biztosan fennáll, mivel a szerződésben vállalta, hogy törölteti a terheket az ingatlanról. Ez nem történt meg – mondta lapunknak az L. Gábor-féle szerződések kapcsán Bacsek György ügyvéd.

– Ha sikerül azt is bizonyítanunk, hogy a Raiffeisen Bank a szerződésben foglalthoz képest olcsóbban engedett ki ingatlanokat, akkor a teljes követelés összege is csökkenhet – magyarázta a szóbeli indoklást ügyfeleinek Maklári András ügyvéd. Hozzátette, ha a pénzintézet tudomásával, L. Gábor áron alul adhatta el a lakásokat, akkor felmerül a kérdés, hogyan térülhetett meg a teljes kölcsön. Az ügyvéd szerint erre is választ kell adnia az újabb elsőfokú eljárásnak. A lakásvásárlás miatt nehéz helyzetbe került Solymosi Lajosné a tárgyalás után azt mondta, örül, hogy szóba került a bank részéről a kötelező együttműködés. – A per legelején sem mondták meg, mennyit követelnek tőlünk. Esélyünk sem volt az egyeztetésre – mondta Solymosi Lajosné.

A bankot képviselő Szabó Tamás úgy vélte, a 2010 óta húzódó ügyre év végéig pont kerülhet, a további lépések a jogerős ítélettől függnek. Az ügyvéd azt mondta, a Raiffeisen Bank Zrt. nyitott a peren kívüli egyezségre

Forrás: delmagyar.hu