Ilyen lesz Budapest éveken belül – rá sem fogsz ismerni a fővárosra

Rá sem lehet majd ismerni a városra, annyi dolog újul meg a közeljövőben. Itt van a fejlesztések listája, görgesd végig, ha tudod. 

MEGÚJUL A DUNA-PART 

Hamarosan indul az egyik legfontosabb budapesti fejlesztés, ami tovább emelheti majd az eddig sem gyenge Budapest-élményt. A pesti alsó rakparton az irányonkénti egysávos autósforgalom, a teherforgalmi korlátozás és a parkolás átszervezése lehetőséget teremt a zöldfelületekkel tagolt sétány és kerékpárút kialakítására. A kivitelezés várhatóan 2017-ben indul. Az első díjat a Korzó Tervezési Stúdió nyerte ezzel a tervvel.

 AZ ÚSZÓSPORT ÚJ SZÉKHELYE: A DAGÁLY 

Budapest 2017-ben rendezheti meg a vizes vb-t, ráadásul a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is. Utóbbi miatt úgy döntöttek, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is.

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM TELJES REKONSTRUKCIÓJA

Elindul az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is. Új szárnyat is kap az épület, így az eddiginél is szebb lesz a város legmenőbb szecessziós műremeke. 2018 első felében készülhet el a teljes műemléki rekonstrukció és az új szárny. A múzeum területe és a kiállítótér az átalakítással jelentősen nőni fog.

 MEGÚJUL A BUDAI VÁR 

A Hauszmann Terv keretében újjáépül a II. világháború után a kommunisták által lebontott Lovarda a Budai Várban. Szintén visszaépítik a Stöckl-lépcsőt és a Főőrségi épületet is, mely a háborúban szerzett végzetes találatot, felújításra kerül továbbá Karakas pasa tornya is. Ezzel a Vár kezdi visszanyerni régi formáját, már csak a Honvéd Parancsnokság épülete hiányzik.

Régi állapotára állítják vissza ugyanis a Pénzügyminisztérium épületét is a Szentháromság téren, melyben jelenleg a Magyarság Háza működik. A Pénzügyminisztérium gyönyörű épülete szintén a világháború alatt kapott találatot, azonban most visszanyerheti eredeti pompáját. Ráday Mihályt megszégyenítően drukkolunk, hogy így legyen. Jelenleg még sajnos így néz ki:

 FÖLDALATTIVAL A VIGADÓIG 

A kontinens első metrója is megújul hamarosan, sőt elvileg meg is hosszabbítják a Vigadóig, így lehetővé válik a 2-es villamosra való könnyű átszállás, másik irányban pedig a váci-esztergomi vasútvonalig nyúlik majd a vonal.

 FELÚJÍTJÁK A 3-AS METRÓT 

2019-re kész lesz a 3-as metró felújítása is, melyet több szakaszban végeznek el. Sajnos új kocsik nem lesznek, viszont a felújított metrók első darabjait már idén igénybe vehetik az utazók.

 ÚJJÁSZÜLETIK A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA 

Hárommilliárd forinttal támogatja a kormány az Együttélés Háza nevű projektet és a zsinagóga rekonstrukcióját.

 MEGSZÉPÜL A MTESZ-SZÉKHÁZ 

A leánykori nevén Magyar Kereskedelmi Kamara székháza (MTESZ-székház) sokakat megosztó épület. A mára elavult irodaház újjá formálására tavaly szeptemberben ötletpályázatot írtak ki. A pályázaton kiváló és elég megosztó terveket is díjaztak.

 ÚJ PUSKÁS STADION 

Már megkezdődött a Puskás Stadion bontása és hamarosan elkezdődhet Magyarország legnagyobb építkezése, amelynek végén egy XXI. századi, modern, 65 ezres aréna születik meg, amely karakterében a Népstadiont is felidézi majd. Bármilyen futballeseményt, így világbajnoki vagy Bajnokok Ligája-döntőt is meg lehet majd rendezni itt.

 1-ES VILLAMOSSAL A KELENFÖLDI PÁLYAUDVARIG

Még 1992-ben beszélt először arról Demszky Gábor, hogy át kellene vezetni az 1-es villamost Budára. A Lágymányosi hidat már eleve így alakították ki, a megvalósulásra azonban 13 évet kellett várni. Tavaly végre átgördültek az első szerelvények a Rákóczi hídon, 2020-ig pedig a Kelenföldi pályaudvarig fog érni a villamos pálya. A további tervek között szerepel, hogy az 1-es északon a Bécsi útig érjen.

 MOSZKVA TÉRBŐL SZÉLL KÁLMÁN TÉR

Véget ér a Széll Kálmán tér kálváriája, 2016-ban végre birtokba vehetik a budai polgárok. Bár Kóka János még 2006-ban mandátumát tette arra, hogy felújítja a Moszkva teret, ez csak idénre lesz kész. A felújítás során megújul a metrókijáratot takaró legyezőépület is és a tér közlekedése úgy kerül kialakításra, hogy helyet kap rajta a majdani Fogaskerekű végállomása is.

 FOGASSAL A SZÉL KÁLMÁN TÉRIG ÉS A NORMAFÁIG 

Teljesen megújulhat a fogaskerekű, melynek nyomvonalát mindkét irányban ismeghosszabbítaná a főváros. Ezzel a fogas elérné a Széll Kálmán teret, a másik irányban pedig a Normafát. A meghosszabbított 60-as villamos így hatékonyabb és környezetbarátabb lenne, mint a 21-es busz és a fogaskerekű végre visszanyerné régi fényét és remélhetőleg az utazóközönség és visszatérne a vonalra.

 MEGSZÉPÜL A NORMAFA 

Ha már szóba került a Norma, itt nincsenek kiugró tervek. Egyszerűen csak turistajelzések, játszóterek és utcabútorok szépülnek meg. Az első ütem már el iskészült.

 PALATINUS STRAND 

Megkezdődött a margitszigeti Palatinus Strandfürdő műemléki rekonstrukciója és bővítése is. A különleges értéket képviselő, főbejárati épület homlokzatát az eredeti Bauhaus tervek szerint újítják fel.

 ELFELEDETT KINCS: GÜL BABA TÜRBÉJE 

accamera8_20150511.jpgA II. kerület egy elfeledett rejtett kincsét is visszakapja a város. A Rózsadomb tetején lévő török emlékhely 2017-re visszanyeri régi pompáját, mivel a magyar és a török kormány közös újítja fel a síremléket. Gül Baba türbéjén pedig a jövőben nem csak a muzulmán szerzetesre lehet majd emlékezni, hanem az épületben múzeum és kávézó is várja majd a látogatókat.

 RÉGI FÉNYÉBEN A KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM 

Ez az egyik kedvenc fejlesztésünk. A Városligetet ért 1944. júliusi és szeptemberi bombatámadás következtében az épület jelentősen megsérült, a tető közel 35 százaléka leomlott. A múzeum jelenlegi állapotát csak az 1964 -1965. évi újjáépítések során érte el – erősen megcsonkított formában. Végre visszanyerheti eredeti fényét az épület.

 MAGYAR ZENE HÁZA 

A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, egy jelenleg beépített területen, a volt Hungexpóhoz kapcsolódó, elhagyatott, bontásra ítélt irodaépületek helyén.

 NEMZETI GALÉRIA 

A PECSA helyén épülő, japán tervek szerint készülő Nemzeti Galéria igazi emblematikus épületévé válhat Budapestnek.

 BOZSIK STADION 

A Honvéd új stadionjának fejlesztése és bővítése a hírek szerint 2016 második felében kezdődhet meg.

 HIDEGKUTI STADION 

Újjáépül a Hungária körút mellett található Hidegkuti Stadion is. Az MTK új arénáját a neves BORD Építész Stúdió tervezte.

 EIFFEL-CSARNOK 

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok. Az acélszerkezetű csarnok 1886-ban épült fel az Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János tervei szerint. A kőbányai vasúti épület a teljes körű rekonstrukció után az ország egyik legfontosabb komolyzenei központja lesz.

 MTA HUMÁN TUDOMÁNYOK HÁZA 

A Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai már 2014-ben megkezdődtek a Ferencvárosban, és idén birtokba is vehetik az MTA kutatói.

 BIONIKAI INNOVÁCIÓS KÖZPONT 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésével jön létre a Bionikai Innovációs Központ (BIK). A cél az, hogy a központ egyben katalizátora legyen a környezetében kialakuló Bionikai Ipari Parknak, amely alapvetően szintén a Klinikák és a Központ közelében épül fel.

 ÚJ EGYETEMI ÉPÜLETET ÉS KOLLÉGIUMOT KAP A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen több fejlesztés is zajlik. Felújítják többek között a történelmi lovardát és a hozzá tartozó istállókat is, melyek részben nyitottak lesznek a nagyközönség számára is. De nemcsak a lovarda, hanem az egész Orczy-kert megújul a projekt végére. Az Üllői úton épült föl az egyetem új oktatási épülete, melyet hamarosan átadnak. Új kollégium is épül, mely hatszáz hallgatónak biztosít modern szállást.

 ÚJ ÉPÜLETEKET KAP A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM 

A MOME hosszú távú fejlesztési programja 2017-re, két ütemben valósulhat meg. A beruházás első lépéseként egy három részből álló épületkomplexum, a Technológiai park (Műhelyház, Műteremház, Médiaház) épül fel.

 ORSZÁGOS MÚZEUMI RESTAURÁLÁSI ÉS RAKTÁROZÁSI KÖZPONT

A Liget Budapest projekt részeként épül korszerű raktározási és restaurálási központ a Szépművészeti Múzeum közelében. Az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) több nagy budapesti múzeum működésében nyújt majd segítséget.

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a főváros olyan fejlődési ciklus előtt áll, mint az 1848-1849-es forradalmat követő kiegyezést követően, de az egészen biztos,hogy olyan jelentős változások előtt áll Budapest, melyek újra feltűzhetik a világtérképre. Így „gyűlöli” hát az Orbán-kormány a fővárost, mi lenne, ha szeretné?!

Forrás: spiler.blog.hu