Főleg felújításra költik a lakástakarék-megtakarításokat

Leginkább a meglévő ingatlanok felújítására, korszerűsítésére, bővítésére költötték tavaly megtakarításaikat az OTP Lakástakarék ügyfelei, akik különböző céljaikra több mint 80 milliárd forintot használtak fel, ez az összeg a hazai lakástakarékpénztár-piaci kifizetések harmadát teszi ki – közölte a lakástakarék pénteken az MTI-vel.

A közleményben ismertetik: a korábbi lakáscélú hitelek (főként kombinált hitelek) előtörlesztésére felhasznált összeget figyelmen kívül hagyva az ügyfelek közel háromnegyede (74 százalék) felújítási munkálatokra, míg negyede (23 százalék) ingatlanvásárlásra használta fel megtakarítását.

Miközben a 4-8 évvel korábban szerződött és most megtakarításhoz jutó ügyfeleknél a felújítás, korszerűsítés volt a meghatározó, a 2015-ben kötött szerződéseknél érezhetően megnőtt a középtávú lakásvásárlási, lakásépítési célokkal szerződést kötő ügyfelek száma. A kötések egynegyede úgynevezett családi kötés volt, azaz egy háztartáson belül legalább 2 szerződést kötöttek, ami végeredményben az elérhető összeg megtöbbszöröződését jelenti.

Az ingatlannal kapcsolatos célok, így a vásárlás, felújítás, korszerűsítés rendre a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepelnek. Ma csaknem minden harmadik ember, a megkérdezettek 30 százaléka erre gyűjt – hivatkozik a közleményben az OTP Öngondoskodási Index kutatásának eredményeire Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megtakarításra szükség is van, hiszen egy átlagos használt lakás felújítási költsége a teljes renováció esetén elérheti a több millió forintot is. Egy átlagos 50 négyzetméteres, kettő, két és félszobás panellakás esetében általában a konyha és a fürdő felújítása jelenti a legnagyobb tételt. A felhasznált anyagokat tekintve igen nagy a szórás, de szakemberek egybehangzó véleménye szerint a költség helyiségenként akár a 1,5-2 milliót is elérheti, illetve a komplett fűtéskorszerűsítés és a nyílászárócsere sem úszható meg egyben 1-3 millió forint alatt. Egy vidéki családi ház egyszobás bővítésének költsége a családi házak építésével foglalkozó Valdinger Zoltán, a Vald-Ing Építőipari Kft. ügyvezetője szerint szintén elérheti a négyzetméterenkénti 300 ezer forintot. Persze ez nagyban függ a felhasznált anyagoktól és az épülettől, a kiindulási állapottól – teszi hozzá.

Köntös Péter felhívja a figyelmet: az állam évente akár 72 ezer forinttal támogatja a lakástakaréki befizetést. Egy négyéves időszak alatt ez közel 300 ezer forintos támogatást jelent szerződésenként. Ha egy család több szerződést is köt, akkor a támogatás megtöbbszörözhető, adott esetben az állam állhatja akár a felújítási költség negyedét is.

Forrás: mti.hu