Több mint százmilliárd forintért újulhat meg az otthona

Több mint 50 ezer lakás és családi ház energetikai korszerűsítését segítheti az a több mint 110 milliárdos energiahatékonysági program, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank indít a következő hónapokban. Az Origo birtokába került tervezet szerint a családi házak maximum 10 millió forintra, míg a társasházak 7 millió forintra pályázhatnak.

Több mint 100 milliárdos energiahatékonysági program indul

Forrás: MTI/Földi Imre

Innen lesz forrás

A program úgy számol, hogy 105,2 milliárd forintot az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére, 9,41 milliárd forintot a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop-5) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére vállal. A hitelből felújítható, korszerűsíthető ingatlantípusok közé tartoznak majd a családi házak, lakások, társasházak, lakásszövetkezetek. A társasházak és lakásszövetkezetek esetében a felújítás érintheti a közös és a magántulajdonú részeket is – szerepel a tervezetben.

Limitek

A családi házak minimum 1, maximum 10 millió forintot igényelhetnek. A társasházak minimum 0,5, maximum 7 millió forintra pályázhatnak majd. A program kiírása szerint a társasház és lakásszövetkezet hitelfelvevő esetében ezt az összeget a felújítással érintett lakásonként külön-külön kell figyelembe venni. A hitel futamideje 20 év lesz. 

Az energiahatékonyság területén a következő tevékenységekre lehet majd igényelni forrásokat:

  1. Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése.
  2. Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése.
  3. Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.
  4. Fűtési- és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése.
  5. Hővisszanyerő berendezés korszerűsítése, VRF típusú hűtési rendszer kiépítése.
  6. Meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.
  7. Társasházaknál a fentieken túl: az épület közös használatú gépészeti rendszereinek (elektromos berendezések és a szellőztető rendszer berendezései) cseréje vagy javítása.

Napelem építésére is lehet majd pályázni

Forrás: MTI/Varga György

A megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetében a következő területekre lehet pályázni:

  1. Napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület használatimelegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre.
  2. Brikett-, pellet-, faapríték-, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési- és használatimelegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából.
  3. Napelemes rendszer telepítése hálózati vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.
  4. Talajkollektoros, talajszondás, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása alapfűtésre és/vagy használatimelegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

A kormány azzal számol, hogy a legjelentősebb célcsoportot a „kockaházak” tulajdonosai jelenthetik. A kockaházak körülbelül 60 százaléka építése óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energiamegtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek. Abban bíznak, hogy ez a célcsoport fog a legnagyobb arányban élni a program lehetőségeivel.

Hűtőcsere

Mint arról az Origo korábban beszámolt, hamarosan két pályázati lehetőség is megnyílik az Otthon Melege Program keretében: a legjobban azok járhatnak, akiknek legalább 20 éves és legfeljebb 135 négyzetméteres családi házuk van, és régi a hűtőjük. A felújításra maximum 2,5 millió forintot, a hűtőcserére pedig maximum 45 ezer forintot ad az állam.

Forrás: origo.hu