Mabisz: csaknem 1,5 milliárd forint az idei májusi viharok kármérlege

A viharok csaknem 1,5 milliárd forint kárt okoztak a biztosított lakossági ingatlanokban májusban, a kárbejelentések száma megközelítette a 23 ezret – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az előzetes adatokat hétfőn.

A közlemény szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem számítanak rendkívüli eseménynek a hirtelen lecsapó, viszonylag rövid ideig tartó, de annál intenzívebb viharok Magyarországon az évnek ebben a periódusában.

A legtöbb, 14 318 esetben, vihar, felhőszakadás és a jégeső miatt fordultak a lakosok a biztosítókhoz. A lakosság által becsült, illetve a biztosítók által már felmért károk értéke meghaladja a 777 millió forintot.

Nagyon sok, csaknem 8300 villámcsapás okozta kárt jelentettek májusban, ezek értéke megközelítette a 691 millió forintot.

A Mabisz hangsúlyozta: feltűnő, hogy a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett károk jelentős túlsúlyban voltak az elsődleges hatás okozta károkhoz képest. A villámok az elektromos rendszerekben, illetve elektronikai készülékekben több mint 7000 esetben okoztak kárt. A közvetlen villámcsapások több mint 1100 esetben okoztak sérüléseket az ingatlanokban. Az előbbi miatt csaknem 600 millió, az utóbbi miatt több mint 92 millió forintot fizettek ki.

A nyár hagyományosan a leginkább kárveszélyes periódusa az évnek. Az elmúlt öt évben évente átlagosan csaknem 115 ezer káreset történt május eleje és augusztus vége között a biztosított ingatlanokban, az éves átlagos kárérték csaknem 7,5 milliárd forint volt – ismertette a Mabisz.

Forrás: mti.hu