A rejtett költségektől tart a magyarok többsége a hitelfelvétel során egy felmérés szerint

A hitelfelvétel során a rejtett költségektől a magyarok 58 százaléka fél a Cofidis legfrissebb országos reprezentatív felmérése szerint. A kutatásból kiderült az is, hogy nőtt az új hitelt felvevők száma tavaly óta.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint a magyarok negyede tart a menet közben változó feltételektől, míg a törlesztőrészletek megugrása miatt 23 százalékuk aggódik. Ezzel szemben a megkérdezettek alig negyede találkozik azokkal a problémákkal, amik miatt előzetesen aggódott – írták.

A Cofidis öt éve zajló Hitelmonitor kutatása szerint a 18-69 éves magyar lakosság háromnegyede vett már fel valaha hitelt, a jelenleg is törlesztők aránya 40 százalék. Magasabb az átlagosnál a hitelt törlesztők aránya az aktívak, a magasabb jövedelemmel, valamint a gyermekkel rendelkezők körében, a 30 év alatti felnőtteknek ugyanakkor csak a negyede rendelkezik hitellel.

A meglévő hitelek népszerűségi sorrendjét továbbra is a lakáshitel vezeti 13 százalékkal, majd a folyószámlahitel és a személyi kölcsön következik 12-12 százalékkal. Áruhitellel a törlesztők 6 százaléka rendelkezik.

Mint írták, nincs mit szégyellni a hitelfelvételen ma már a magyarok közel kétharmada szerint. Az új hitelt felvevők száma 6 százalékkal nőtt tavaly nyár óta, így jelenleg 25 százalék azok aránya, akik az elmúlt egy évben jutottak hozzá valamilyen hitelhez.

Az igénylők átlagosan csaknem 460 ezer forintot vettek fel, a döntő többségük, 84 százalékuk 800 ezer forint alatti összeget kapott.

Bár a személyi kölcsön továbbra is sok esetben hozza egyensúlyba a családi kasszát, eközben folyamatosan nő azok aránya, akik nem pénzügyi nehézségeik áthidalására, hanem céljaik megvalósítására vesznek fel hitelt: egy éve 15 százalék volt, most 21 százalék azok aránya, akik lakásfelújításra vettek fel kölcsönt, háztartási gépek, berendezések vásárlását pedig 13 százalék oldotta meg ily módon, ez a kör tehát közel kétszeresére nőtt.

A Magyarországon 10 éve jelen lévő Cofidisnek a tájékoztatás szerint több tízezer ügyfele és mintegy 200 munkatársa van. A Cofidist Franciaországban alapították 1982-ben, többségi tulajdonosa a Credit Mutuel bank. Jelen van Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Belgiumban, Csehországban és Szlovákiában, a magyar fióktelep 2006-ban kezdte meg tevékenységét nyolcadik országként. A Cofidis nem jelzálog alapú, szabad felhasználású, rulírozó személyi kölcsön folyósításával foglalkozik távértékesítéssel.

A Cofidis csoport több mint 10 milliárd euró kihelyezett hitelállományával az európai fogyasztási hitelezés egyik legnagyobb szereplője a közlemény szerint. Összesen mintegy 4000 munkavállalót foglalkoztat.

Forrás: mti.hu