Még a NAV sem tudja, hányan adnak ki lakást Magyarországon

Kevesebb mint 240 ezer emberről tudta tavaly a NAV, hogy lakáskiadással foglalkozhat, de arról nincs adat, hogy valójában hányan adóznak ez után. A hivatalnak tehát nem csak az Airbnb-vel, hanem a feketén ingatlant kiadókkal sem sikerül megbirkóznia – írja a Világgazdaság.

Tavaly közel 240 ezer olyan magánszemélyről tudott a NAV, aki lakáskiadással foglalkozott. A tavalyi szja-bevallásokban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet 72 ezren vallottak be, összesen több mint 60 milliárd forintot. Ez alapján egy bérbeadó valamivel kevesebb, mint havi 70 ezer forintot keresett a lakásával.

Tekintettel arra, hogy a költségeket is el lehet számolni, ez viszonylag magasnak tekinthető összeg – aminek a magyarázata persze az is lehet, hogy a drágábban kiadott lakásokról inkább beszámolnak az emberek. Ennek az is lehet az oka, hogy a cégeknek kiadott lakások esetében – ha a bérbeadó magánszemély – a vállalkozásoknak kell levonni és megfizetni az adót: vagyis a NAV ez esetben amúgy is értesül a lakás kiadásáról. Ezt igazolni látszik, hogy az idén az első hét hónapban közel 31 milliárd forintot fizettek be a kifizetőhelynek minősülő bérlők a költségvetésbe.

Arról, hogy pontosan hányan adnak ki lakást a NAV nem rendelkezik adatokkal, sőt azt sem tudni, hányan fizetnek negyedévente maguk adóelőleget a magánszemélynek kiadott lakás után. Az adóelőleg ugyanis egy központi számlára kerül és a pénzforgalmi kimutatásokból nem lehet elkülöníteni, hogy magánszemélyként kik fizették ezt be a saját lakásuk bérbeadása után.

A KSH 2015 őszén készített felmérése szerint a háztartások 6 százaléka élt bérelt magánlakásban, vagyis több mint 250 ezer otthont adtak ki ilyen módon. Ezt a számot lehet összevetni a 72 ezeres önbevallói körrel, akik között bőven lehetnek a lakásukat cégeknek kiadók is.

Nem tudni azt sem, hányan lehetnek a lakásukat turisztikai céllal hasznosítók, bár rájuk elvben szigorúbb szabályok és nagyobb adminisztrációs kötelezettség is vonatkozik. Amíg ugyanis a normál lakáskiadás esetén elég az előleg befizetése és a bevallás, addig azok, akik a turistákat célozzák meg, már vállalkozónak számítanak, és áfaalannyá kell válniuk. A NAV állásfoglalása szerint a turisztikai jellegű bérbeadás már az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik és üzletszerű gazdasági tevékenységet jelent.

Ebben az esetben sem kell azonban óriási költségekkel számolni. Az egyetlen ingatlant kiadók esetében ugyanis átalányadózás is választható, szobánként évi 32 ezer – vagyis havi szinten 2666 – forint megfizetésével.

Forrás: portfolio.hu