Négyszázezer lakást ellenőriztek idén a kéményseprők

Az idén 400 ezer lakást ellenőriztek a kéményseprők és 32 ezer lakásba nem jutottak be a szakemberek – mondta a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. ügyvezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kovács Balázs kiemelte, ez 8 százalékot jelent, ami az elmúlt évek legjobb eredménye. Hozzátette: az ellenőrzések során ezer életveszélyes hibát észleltek, és 128 ezer kisebb-nagyobb szabálytalanságot szűrtek ki.

Hozzátette, a július 1-jével hatályba lépő jogszabályváltozások egyről két évre ritkították a gázkémények ellenőrzését, emiatt nagyjából 112 ezer kémény (35 ezer épület) ellenőrzését csak jövőre ütemezheti be a társaság.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a Főkétüsz vidéken is elindította szolgáltatását: Nógrád, Pest, Komárom-Esztergom, Heves és Somogy megyében végez gazdálkodó szervezetek részérekéményseprőipari munkákat. Céljuk, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is hozzájuthassanak a nem lakossági fogyasztók ehhez a szolgáltatáshoz.

Kovács Balázs beszélt arról is, hogy idén már több szén-monoxid-mérgezés történt, mint tavaly egész évben országszerte, és felhívta a figyelmet arra: minden olyan eszköz – konyhai elszívók, fürdőszobai ventillátorok és bizonyos szárítógépek – felszerelése előtt, amely a belső légtérviszonyokat megváltozatja, kérjék szakember segítségét.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, a Fővárosi Önkormányzat a Főkétüsz tapasztalatai alapján arra az álláspontra jutott, hogy a fővárosban az évenkénti ellenőrzés mindenféleképpen indokolt, hiszen olyan számú nyílt égésterű gáztüzelő berendezés működik Budapesten, hogy az ellenőrzés elmaradása veszélyt is jelenthet.

A jogszabályváltozásnak volt egy pozitív hozadéka is – mondta az ügyvezető -, mégpedig az, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) a jogszabály piacfelügyeleti hatósági jogkörrel ruházta fel, így az OKF honlapján megtalálható a lakossági használatra ajánlott és nem ajánlott szén-mondoxid-érzékelő készülékek listája.

Ezen kívül a Főkétüsz honlapján is megrendelhetők azok a jelzőkészülékek, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál megfeleltek a szigorú műszaki feltételeknek.

Idén júliustól lett ingyenes a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás a lakosság részére. A kéményseprő magáncégek helyett az OKF-hez került a feladat.

Kovács Balázs jelezte, a Főkétüsz stabil munkáltató, ennek ellenére idén több kéményseprő hagyta el a céget. Egy részük átment a katasztrófavédelemhez, egy részük pedig elhagyta a szakmát. Ennek ellenére a feladatok ellátásához megfelelő a létszámuk – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón, amelyet egy I. kerületi toronyház tetején tartottak, az előre jelzettekkel szemben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője nem vett részt.

Forrás: mti.hu