Ezt a társasháznak kell fizetnie, nem neked

4 dolog, ami nem a te költséged – Nem biztos, hogy neked kell rászánni a pénzt a károkra. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a saját, egyéni lakásbiztosításuk pontosan mire nyújt fedezetet, majd, ha bekövetkezik egy nagyobb kár, jön a kétségbeesés, hogy vajon elegendő-e a biztosítási összeg a javítás és helyrehozás költségére.

Jó, ha tudod, hogy történhetnek olyan káresemények, amelyek után nem neked kell fizetni. Ha kötöttek a lakóhelyedre társasházi biztosítást, annak sok mindenre kiterjed az érvényessége.

Mi a társasházi biztosítás?

Ez a fajta konstrukció a társasházak számára, az épületszerkezetek egészére nyújt fedezetet. Hatáskörébe tartozik a pince és a padlás is, az épület teljes falazata és födéme. Érinti az épületgépészeti rendszereket, a víz- és csatornahálózatot, valamint az elektromos vezetékeket is.

Az egyéni biztosítások mellett érdemes ilyet is kötni, mert keletkezhetnek olyan károk a lakásban, amelyet a biztosító nem sorol be a fizetett kategóriába. Ilyen lehet egy komolyabb vízcsőtörés vagy egy gázrobbanás, amelynek drasztikus kárait a privát kötvény aligha tudja fedezni.

Sokszor nem tudnak róla a lakók

A társasház vagy lakóközösség megbízottjának, a közös képviselőnek kellene tájékoztatni a lakókat a társasházi biztosítás előnyeiről. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az egyéni biztosítás mellett miért érdekük az épület egészére is szerződni, és az sem világos a legtöbb ember számára, hogy mi tartozik az egyéni és a közös felelősség alá egy társasházban.

Pedig ha a társasház az üzemeltetés során kárt okoz, akkor a lakóközösség egésze felelős az okozott kár megtérítéséért. Nagyon sok olyan kockázati tényező van, amely óriási kárt okozhat a lakó közvetlen környezetében, és amelynek terheit nem tudja a saját pénztárcájából kifizetni. De nem is kell neki, ha a következő esetek állnak fent.

Mire terjed ki a társasház közös biztosítása?

A legáltalánosabb, hogy bekövetkezik egy komolyabb csőtörés, melynek során több lakás beázik. A lépcső is károsodhat, a pincében térdig érhet a víz. Ennek a helyrehozása óriási anyagi teher, amire a közös biztosítás használható.

Ha sima vagy elektromos tűz üt ki, és annak bizonyítottan nem te vagy az okozója, felhasználhatod a társasház biztosítását a leégett falad vagy a kormos tapétád helyrehozására. Ha gázrobbanás történt, és nem a te kazánod robbant be hanyagságból, akkor a betört ablakaidat és a megrepedt mennyezetedet is a társasház biztosításából fogják fedezni.

A leggyakoribbak az elemi károk

Elemi károk kockázatára is fedezetet nyújt a társasház közös biztosítása. Ilyen a vihar és árvíz, jégverés vagy földrengés. Ha esetleg belefut egy autó a te lakrészedbe vagy kertedbe, az okozott kárt a közös biztosítás állja. Ugyanez a helyzet akkor is, ha idegen tárgy dől vagy zuhan a lakásrészedre.

Ha vandalizmus és rongálás történik a lakóhelyeden, a kaputelefonodban okozott kárt is a közös biztosítás fedezi, ha van hozzá ilyen speciális kiegészítés. Ha betöréses lopás során járulékos rongálási károk vannak a kapualjban, a liftben vagy akár a folyosón a lakásod előtt, azt is a kiegészítő biztosításból lehet állni.

Forrás: femina.hu