Nagyot hibáznak a lakásvásárlók, pedig sokat spórolhatnának a rezsin

Rendkívül hideg időjárás jellemezte a január első felét, így megugrott a gáz- és áramfogyasztás is. Ennek apropóján az ingatlan.com megvizsgálta, hogy a lakóingatlanokról tavaly készült energiatanúsítványok alapján milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások. Az energiatanúsítványt 2012 óta minden lakásról el kell készíteni, ha azt eladja vagy egy évnél hosszabb időre kiadja a tulajdonos. Egy tanúsítvány 10 évig érvényes.

  • az extrém hidegben megugrott a lakások energiafogyasztása, ezen a téren van tér a javulásra
  • a lakások kevesebb mint 20 százaléka számít korszerűnek (CC osztályzat) vagy annál jobbnak a tavalyi energiatanúsítványok alapján
  • a lakások 55 százaléka átlagos (FF) vagy annál rosszabb minősítésű, a legrosszabb kategóriába tartozó lakások aránya pedig 6 százalékos volt

Kisebbségben a korszerűség

Az energiatanúsítvány objektív – rendeletben szabályozott – paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit “fogyaszt” az adott ingatlan. A skála az AA kategóriától a JJ kategóriáig terjed, a “minimális energiaigény” a legjobb osztályzat, a “kiemelkedően rossz” pedig a legrosszabb. Bár a lakás energiafogyasztása fontos tényező lakhatási költségeken belül, ám a tapasztalatok szerint az energiatanúsítvány szinte semmilyen szerepet nem játszik a lakásvásárlási döntésekben.

A lakások fogyasztásában van még tér a javulásra a következő időszakban. A tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján ugyanis országszerte kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások. A Lechner Tudásközpont adatai szerint 2016-ban 140 ezer lakóingatlanra készült energiatanúsítvány, amiből kevesebb mint 20 százalékuk kapott korszerű (CC) vagy annál jobb (BB, AA+, AA++, AA) osztályzatot. A felmért lakóingatlanok döntő része – több mint 80 százaléka – maximum a korszerűt megközelítő, azaz DD-s vagy annál rosszabb besorolású. A lakások 55 százaléka pedig átlagos (FF) vagy annál gyengébb osztályzatot kapott. Az energiafaló – kiemelkedően rossz – lakások aránya közel 6 százalékos az országos adatok alapján.

Budapesten valamivel kedvezőbb a helyzet: az országos átlagnál magasabb, közel 24 százalékos a korszerű (CC-s) vagy annál is jobb lakóingatlanok aránya. Ugyanakor a korszerűnél jobb – BB-s vagy AA-s – tanúsítványú ingatlanok száma a fővárosban is elenyésző.

A fogyasztás sem érdekli a vevőket

„Abból, hogy a lakások többségénél nincs meg az osztályzat, az is látszik, hogy a vevőket sem nagyon érdekli, tehát az eladási árra sincs komolyabb hatással. Ebből a szempontból a legjobb AA-s kategóriák kivételek, az ilyen osztályzatú lakóingatlanok négyzetméterára 10-20 százalékkal is magasabb lehet, mint az azonos környéken lévő rosszabb osztályzatú lakásoké.”-mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásukat eladásra hirdetők háromnegyede úgy kezdi hirdetni a lakást, hogy nincs meg ez a papír vagy, ha van is tanúsítványuk, nem adják meg a hirdetésben az azon szereplő osztályzat értéket.

Felértékelődhet az energiatanúsítvány

Összességében hiába mutat pontos képet egy lakásról a tanúsítvány, a vevők inkább saját szemüknek hisznek a lakásvásárláskor, éppen ezért az, hogy felújított vagy felújítandó egy lakás, jelenleg teljesen szubjektív megítélés alapján kerül bele egy lakáshirdetésbe.

A tulajdonosoknak azonban érdemes lehet felmérniük ingatlanuk energiaigényét, még akkor is ha nincs szó eladásról vagy kiadásról, hiszen a tanúsítvány 10 évig érvényes. A tanúsítást végző mérnökök számára ráadásul jogszabály írja elő, hogy az energiatanúsítvány mellé energia-megtakarításra irányuló javaslatokat is megfogalmazzanak. Ezeket megfogadva a rezsiköltség még tovább csökkenthető, ami hosszútávon jelentős összegű megtakarítással is járhat.

Éppen ezért az objektív feltételek alapján elkészült energiatanúsítványok többéves időtávon a mostaninál fontosabb szerepet játszhatnak majd a lakásvásárlási döntéseknél. Ez azért is valószínű forgatókönyv, mert 2021-től minden használatba vett épületnek nulla közeli energiaigényűnek kell lennie. A témáról további információkat találunk a Pénzcentrum erre vonatkozó cikkében.

Forrás: portfolio.hu