Az egész társasházat megbüntethetik, ha erre nem figyel a lakó

Sokan még mindig a szelektív tartályba dobják a kommunális hulladékot is, pedig emiatt az egész lakóházat megbüntethetik, a költségeket pedig a társasházzal fizettetik ki.

A társasházaknál kihelyezett sárga fedelű, műanyag- és fémgyűjtő kukák egyéb, oda nem való hulladékkal szennyezettsége az utóbbi évben Budapest-szerte meghaladta az 50 százalékot, ami gyakorlatilag hasznosításra alkalmatlanná tette és teszi a benne található hulladék újrahasznosítását – hívta fel a figyelmet az FKF Nonprofit Zrt., amely, mint a főváros szelektív hulladékgyűjtésért felelős közszolgáltatója a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés körül kialakult „tarthatatlan helyzet” megoldásában kéri a lakosság segítségét.

Mint a budapesti lakóházakban elhelyezett szórólapokon írták, egyre inkább azt tapasztalják, hogy a lakosság egy része a kommunális hulladékát is a szelektív tartályba dobja.

MTI Fotó: Kallos Bea

A Fővárosi Közgyűlési Rendelet szerint ugyanakkor az ingatlantulajdonosok kötelessége a papír-, a műanyag-, és a fém hulladékok külön gyűjtése.

Bírságot is kiszabhatnak

A Hulladékgazdálkodási Törvény, valamint a fővárosi rendelet értelmében a kötelező hulladékszállítási közszolgáltatást nem rendeltetésszerűen igénybe vevők ellen az önkormányzatok intézkedhetnek.

Ha a lakók nem megfelelő hulladékot helyeznek el a szeletív gyűjtő tartályokban, kötelezhetők arra, hogy ezen hulladékmennyiségre is megfizessék a vegyes háztartási hulladék után fizetendő hulladékszállítási díjat, illetve a válogatás fajlagos költségét – hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ismételt esetben hulladékgazdálkodási bírság kiszabása is kezdeményezhető.

Ellenőrzési akció indul

Az FKF közölte, ellenőrzési akciót indít, így a szelektív hulladékszállítást végző munkatársak az ürítést megelőzően azt ellenőrzik, hogy van-e oda nem való hulladék a tartályban.

Ha igen, akkor egy tájékoztatót tesznek ki, hogy hulladékot a normál hulladékszállító járat viszi el. Ennek költségét kiszámlázzák az ingatlanhasználóknak, vagyis a társasháznak – közölte az FKF hirado.hu-val.

Forrás: hirado.hu