Most megtudhatod, ha az átlagosnál drágább a lakásbiztosításod

A magyar lakóingatlanok biztosítási díja az ingatlan méretén felül attól is függ, hogy a fővárosban, vagy vidéken van. Egy új kutatásból kiderült, átlagosan hol, mennyit kell fizetni érte.

A három – 100, 70 és 50 m² – vizsgált lakóingatlan méretben a budapestiek fizetik a legtöbbet ingó- és ingatlan vagyonuk biztosításáért: éves szinten 17 000 forintot egy 50 m²-es lakásért és 23 000-et egy 100 m²-es házért. Ugyanez egy vidéki nagyvárosban 13 000, illetve 17 500 forintba kerül – áll a Genertel legújabb elemzésében. A cég tapasztalatai szerint népszerűek a kiegészítő biztosítások, a lakásbiztosítások 40 százalékához igényeltek.

Ezen belül a három, leggyakrabban – közel 40 százalékban – választott kiegészítő csomag: a vízkár- (tartalmaz: vízveszteség költség, dugulás elhárítás térítés, szolgáltatás kimaradás bizt.), a beázás, valamint az utcai rablás esetére kötött csomagok.

Egy korábbi felmérésben az is kiderült, hogy alapjában elégedettek vagyunk a lakásbiztosításunkkal: a megkérdezettek közül azok, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, közel 70 százalék állította azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenőrizte. A fennmaradó 30 százalék nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával.

Még ha kicsivel is, de többségben vannak azok, akik lakásbiztosításuk díját megfelelőnek tartják, 46 százalék viszont örülne némi csökkenésnek.

Forrás: penzcentrum.hu