Ne várjon a verejtékre, most intézzen klímát!

Az előrejelzések alapján félő, hogy az idei nyár még hamarabb köszönt be mint eddig, ráadásul minden máig ismertnél tikkasztóbb lesz. Általános tapasztalat, hogy az emberek akkor kívánnak gondoskodni lakásuk, illetve házuk lehűtéséről, amikor abban jószerivel már megmaradni sem lehet – ők szoktak szeptemberi időpontot kapni a klímaszerelőktől június végén – videóriportunk következik.

Aki idejében, azaz az elkövetkező napokban kapcsol, az még két-három hetes átfutási idővel juthat klímához, ám a szakemberek szerint semmi jóra ne számítson az, akit már csak a szemébe csorgó izzadság tud ösztönözni egy légkondicionáló berendezés felszereltetésére.

Mint riportunkból kiderül, a leggyakoribbak a 2,5, valamint 3,5 KW hűtőteljesítményű klímák – ezek árát összehasonlítva mindössze elenyésző különbség tapasztalható. Egy 3,5 KW-os, azaz 3500 watt teljesítményű berendezés egészen 800 wattig képes visszaszabályozni, vagyis az energiafogyasztás csekély hűtési, illetve fűtési igények esetén drasztikusan csökken.

A közel két-három éve kizárólagossággal értékesített inverteres, tehát hőszivattyúval rendelkező klímák gyártói le a gép leírásában fel is tüntetik, hogy az általuk forgalmazott készülék (amennyiben  hány fokos külső hőmérsékletig képes fűteni – egyes egységek még a zordabb, mínusz 20 Celsius fokot jelentő körülmények között is elboldogulnak.

A 2,5 KW-os split, azaz kizárólag hűtésre alkalmas légkondícionáló berendezések már akár 73.000 forinttól megvásárolhatók, míg az inverteres, tehát hőszivattyúval szerelt, fűtésre egyaránt alkalmas modellek ára 150.000-től indul – egy 3,5 KW teljesítményű készülék átlagosan plusz 10-20 százalékos anyagi többletet jelent, mely összeghez még minden esetben hozzáadódik a 40-50.000 forint között mozgó beszerelés költsége.

Forrás: hirado.hu