Megugrott a lakáshitelezés – Helyenként hátrébb szorult a támogatott kölcsön

fotó: azenpenzem.hu

fotó: azenpenzem.hu

Akad bank, ahol az előző évhez képest az idén eddig háromszorosára nőtt a kihelyezett lakáshitel, másutt 50-150 százalékos megugrásról számoltak be az Azénpénzem.hu érdeklődésére. Folyamatosan törnek előre a nem támogatott kölcsönök. A kép azért nem mindenütt ilyen rózsás, és a folytatás körül is sok lehet a kérdőjel.

Az idén folyamatosan növekvő a lakáshitelek iránti kereslet – mondták el portálunknak a Sberbanknál. A pénzintézet eddig a tavalyi kihelyezések közel háromszorosát tudja felmutatni. A lakáshitel-igénylések egyértelmű növekedését tapasztalta az UniCredit is, itt a már megkötött hitelszerződések értéke több mint 150 százalékkal haladja meg a 2013-ast. Az OTP-nél mind a hiteligénylések, mind a folyósítások jelentősen, 50 százalék körüli  mértékben emelkedtek az első negyedévi számok alapján. Az impozáns adatok alighanem összefüggnek azzal is, hogy milyen feltételekkel adják a bankok az otthonok vásárlásához a kölcsönt (a friss piaci kínálatot itt nézheti meg).

Több banknál is futnak akciók. Az FHB május 15-éig 1,2 százalékponttal olcsóbban adja a piaci lakáshitelt. A Gránit elengedi a folyósítási jutalékot és szintén ad kamatkedvezményt a június 30-ig befogadott (szeptember végéig folyósított) lakáshitelekre. Feltétel azonban (itt és általában másutt is), hogy a jövedelem a banknál vezetett folyószámlára érkezzék. Az OTP megbízható ügyfelei pedig továbbra is nagyon jelentős kamatkedvezményre számíthatnak. A K&H-nál majdnem teljes egészében visszakapható a közjegyzői díj, a bank átvállalja az értékbecslés költségét, elengedi a szerződéskötési díjnak legalább a felét (az Okos vagy Zéró számlacsomagosoknak az egészet) július végéig.

A lakáshitelezés élénkülését érzékelik az Erste, az FHB és az MKB szakemberei is. A Budapest Bank (BB) viszont csak mérsékelt növekedést tapasztalt, a CIB pedig semmilyent sem. Ez azonban nem azt jelenti, hogy más téren nem látnának változást. Mint elmondták: a CIB a korábbi trendektől eltérően az idén több szabadfelhasználású igénylést fogadott be, mint lakáscélút.

Állami támogatással vagy anélkül

A verseny azonban általában a lakáscélú hiteleken belül, a támogatott és a piaci feltételű hitelek között dúl. Az UniCreditnél a korábbi 50-50 százalékos arány a piaci kölcsön felé mozdult el. Utóbbi 60 százalékos idei részesedését a hitelintézet szerint a nagyon kedvező kamatszintek, illetve a hosszú, akár tízéves kamatperiódus is indokolhatja (a támogatott hitel egy- vagy ötéves kamatperiódussal igényelhető). Fontosnak tartották azt is kiemelni, hogy a támogatott hitelek esetén az ügyfél által fizetendő kamat – jogszabályi rendelkezés miatt – nem csökkenhet hat százalék alá, míg a piaci hitelek esetén nincsen ilyen korlátozás. A CIB-nél határozottan úgy látják, hogy éppen az előbbiek miatt nagymértékben csökkent az állami támogatású termékek iránti kereslet

Ezen a téren is eltérő azonban a bankok tapasztalata. Az Erste Bank jelzálogfinanszírozási szakértői szerint a kedvező kamatkörnyezet hatása mindössze néhány százalékpontos eltolódást okozott, itt a lakáscélú hitelek közel felét továbbra is támogatott hitelként folyósítják. Ugyanilyen kiegyensúlyozott arányt látnak az OTP-nél is. Az idén eddig az FHB is a piaci kölcsönök térnyerését érzékelte, de a banknál azt gondolják, hogy ez a későbbiekben nem marad így.

Az év egésze is erős lehet, vagy mégsem?

Az UniCredit éppen ellenkezőleg, a piaci hitelek további térnyerését várja (persze, ha ilyen kedvező marad a kamatkörnyezet). Az első negyedév banki és piaci adatai, trendjei alapján a lakáshitelezés szempontjából erősödő keresletre és az előzőnél bizonyosan erősebb évre számítanak 2014-ben. A CIB az idén a lakáshitel-igénylések terén egyelőre még csak egy igen csekély, óvatos mértékű növekedést tart elképzelhetőnek.

Az FHB a lakáspiaci árszint, a gyakran sokéves elhalasztott kereslet és a szezonra tartogatott hitelakciók együttes hatásaként növekedést vár. A portáluknak nyilatkozó bankok közül a BB tűnik a legpesszimistábbnak. A pénzintézet szakértői ugyanis továbbra is úgy látják, hogy a lakáshitelek iránti érdeklődés megugrását igazán a „félszocpol” régóta várt megjelenése, illetve az otthonteremtő kamattámogatott program meghosszabbítása, feltételeinek javítása támogathatná. Megjegyezték még, hogy a lakáshitelezés fellendülésének további feltétele lenne a lakosság jövedelmi helyzetének javulása és a hitelfelvétellel szembeni bizalmatlanság enyhülése is.

A piaci lakáshitelek feltételeit itt találja

Forrás: azenpenzem.hu