Miért nem kaptam még meg a banki elszámoló levelemet? Mi van, ha vitatom az abban foglaltakat?

Tegnap lejárt az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje, a posta keddi közlése szerint csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek.

A vonatkozó jogszabályok alapján a pénzintézeteknek 2015. április 30-ig kellett postára adniuk a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket. Az április 30-án feladott küldeményeket – tekintettel a hosszú hétvégére – május 4-től kézbesítik – közölte korábban a posta, amelynek a pénzintézetek előrejelzése szerint csaknem 2 millió ajánlott-tértivevényes levelet kell kézbesítenie a normál forgalmon felül. Április 28-ig csaknem 1,2 millió ilyen típusú küldemény érkezett be a postához, ami a várható mennyiség körülbelül 70 százaléka.

Banki elszámolás – Lejár a tájékoztató levelek kiküldésének határideje.

Ha valaki vitatja az elszámolást, a kézbesítéstől számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzügyi intézménynél, amely a panasz beérkezését követő 60 napon belül köteles válaszolni. A panasz elutasítása esetén az ügyfél 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kezdeményezheti.

A devizaalapú szerződések esetében március 1. és április 30. között küldik ki a hiteleseknek az elszámolást, kivéve, ha bankjuk peres eljárása 2015. március 1. után fejeződik be, mert akkor a per befejezését követő 60. napig.

A forintalapú, továbbá devizaalapúnak nem minősülő devizahitelek esetében csak később, 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig.

Forrás: mti.hu