ELMARADT AZ INGATLANVÁSÁRLÁSI DÖMPING AZ ELMÚLT ESZTENDŐBEN

Érdekes képet mutatott tavaly a lakáspiac. A szakértők korábban pezsgő időszakot vetítettek előre, ám ez végül elmaradt, az adásvételek száma nemigen haladta meg a 2015-ben rögzített értéket. Visszaesésről persze nincs szó, amit az jelez, hogy az ingatlanok tovább drágultak. Emellett fellendült a lakásépítés, aminek hatása csak egy-két év múlva jelenik meg a forgalmi statisztikákban.

Minden jel arra utal, hogy a felfokozott várakozások ellenére nagyjából ugyanakkora forgalom zajlott tavaly a lakóingatlanok piacán, mint 2015-ben. A két-három éve kezdődő felpezsdülést tapasztalva egyes piaci szereplők ugyan 2016-ra kiugró, akár 150 ezret is meghaladó adásvételi számot jeleztek előre, de a valós tavalyi tranzakciószám a két évvel ezelőtti nagyságrendben mozoghatott. Ennek kapcsán megemlíthető, hogy a statisztikai hivatal két éve mintegy 134 ezer adásvételt regisztrált.

A feltételezést alátámaszthatja a Duna House (DH) ingatlanközvetítő hálózat havi rendszerességgel publikált adatsora. A cég a teljes 2016-os évre végül mintegy 128 ezer lakáspiaci adásvételt becsült, vagyis nemhogy az előző évit felülmúló mennyiséget, hanem még attól is mintegy 5 százalékkal elmaradót. Rutai Gábor, a DH elemzési vezetője lapunk érdeklődésére azt mondta: a piac lényegében az előző évi forgalmat hozta 2016-ban. Mint kifejtette, a sorra közzétett becsléseikből már év közben látható volt, hogy nagy felpörgés nem lesz az előző egy-két esztendőhöz képest, viszont a stagnálás vagy az esetleges forgalomcsökkenés csak az év vége felé kezdett kirajzolódni.

A KSH részlegesen rendelkezésre álló adatai is ezt mutatják, ezek szerint az év első felében mintegy 20 százalékos forgalombővülés történt az előző év azonos időszakához képest. Ám ezután, júliusban komolyabb megtorpanás következhetett: a DH becslései alapján abban a hónapban a tízezret is alulmúlhatta a havi forgalom, amire legutóbb 2014 augusztusában volt példa a szokásosan gyengébb januárokat és decembereket nem számítva. Végül az év további része is visszafogott adatokat hozott a 2015-ösökkel összevetve.

Forrás: Mirkó István

Az adásvételek száma nem növekedett tavaly, a lakások ára mégis nagyot ugrott

Meg kell ugyanakkor említeni az új lakások szerepét, amelyek építése és eladása – néhány esztendőnyi mélyrepülés után – tavaly év elejétől vett ismét nagyobb lendületet a kormányzat ösztönző intézkedései révén. – Az elmaradás ezért elsősorban nem a gyenge piac jele, hanem inkább az új építésű szegmens fellendüléséé. A piacon számtalan előszerződést kötöttek a vásárló és a fejlesztő közvetlenül egymással, amelyek a statisztikákban majd a használatbavételkor, vagyis egy-két év múlva fognak csak jelentkezni – magyarázta Rutai Gábor, hozzátéve, hogy ezt a kört nagyon nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy több ezer ilyen – tervasztalról válogató – vásárlóról lehet szó.

Ennek az új piacnak a felfutását mutatják a népszerű hirdetési oldalak is, amelyek látogató- és keresésszáma meredeken emelkedett tavaly. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak azt mondta, az oldalon az új lakások iránti kereslet mintegy harmadával múlta felül tavaly az előző évit, a fejlesztők ráadásul 76 százalékkal több új lakást hirdettek meg eladásra, mint 2015-ben. A szakértő hozzátette: általában is elmondható, hogy a teljes forgalom nem csökkent az év vége felé sem, sőt az őszi keresésszám jelentősen felülmúlta a tavaly szep­tember–novemberi adataikat. Balogh László szerint azért sem reális, hogy tényleges forgalomcsökkenés jellemezte volna a tavalyi ingatlanpiacot, mert az az árakban is megmutatkozott volna. Ehhez képest viszont a főbb lakáspiaci területeken – így Budapesten és agglomerációjában, valamint a nagyvárosokban – 2016-ban is tovább drágultak az ingatlanok.

Forrás: magyaridok.hu