Pörög a lakáspiac, de több idő kell az eladáshoz

Kiegyensúlyozottabb éve lehet a magyarországi lakáspiacnak az idén részben a kínálatbővülés, és az új lakások számának növekedése miatt. Továbbra is nagy az érdeklődés, idén januárban tavalyhoz képest 8,7 százalékkal nőtt az eladó használt vagy új lakások iránt érdeklődők száma – derül ki az ingatlan.com több mint 50 ezer lakáshirdetésen alapuló elemzésén, amely a januári lakáspiaci trendeket foglalja össze.

A használt lakások országos kínálata tavaly januárhoz képest 15 százalékkal nőtt, ám a tavaly őszi csúcshoz képest némileg csökkent. Az eladó lakások számának januári emelkedése azért is figyelemre méltó, mivel magas bázishoz képest következett be. Tavaly januárban indult el az állami lakásprogram, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszerének bővített verziója, sokan pedig a támogatások megjelenése miatt hirdették meg lakásukat – legtöbbször ugyanis ez az előfeltétele a továbblépésnek.

Újonnan épülő társasházak makettjei - képünk illusztráció (MTI Fotó: Balaton József)

Újonnan épülő társasházak makettjei – képünk illusztráció (MTI Fotó: Balaton József)

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a támogatási rendszer elindulása után ugyan számos eladó hirdette meg a lakását, ám nem akart mindenáron elköltözni, így az akkor meghirdetett ingatlanok egy része végül nem is talált gazdára – összességében Budapesten 28 százalékkal több lakást hirdettek idén januárban, a megyei jogú és a nagyobb vidéki városokban pedig 1-4 százalékkal bővült a repertoár.

A fővárosban január végén a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára 500 ezer forint volt, a panellakásoknál pedig 337 ezer forintnál járt a kínálati piacon, ami ugyan több mint 10 százalékos drágulást jelent tavaly januárhoz képest, a tavaly őszi árszintekhez képest azonban mindössze 1-4 százalékkal számolhatunk.

Több idő kell az eladáshoz

Szintén jelentős változás, hogy a tavaly januári adatokhoz képest számottevően nőtt a használt lakások értékesítési ideje. Az ingatlan.com országos adatait nézve elmondható, hogy a magánszemélyek által eladásra hirdetett lakásoknál átlagosan három héttel hosszabb idő, azaz több mint 90-100 nap kell az eladáshoz, míg ez az intervallum a családi házaknál öt héttel nőtt, ami 180-200 napot jelent. Egy lakás eladása Budapesten is két héttel tovább tart, mint egy évvel korábban, vagyis átlagosan 79 nap szükséges hozzá – a vidéki községekben a legnehezebb eladni a lakóingatlanokat: 9-12 hónapot kell várni a vevőre.

Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon - képünk illusztráció (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)

Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon – képünk illusztráció (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)

Mindez azt mutatja, hogy ma már nem lehet mindent lakást akármilyen magas áron eladni, a vevők ugyanis egyszerűen nem tolerálják a túlárazott ingatlanokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy az árakat illetően zuhanás várható, „inkább a túlárazott lakások számának csökkenését, ezáltal pedig kiegyensúlyozottabb piacot eredményez”, mondta el a szakember, aki szerint sok vásárló vár arra, hogy minél több új lakás kerüljön átadásra, ők ugyanis a használt lakások árainak ezt követő mérséklődésében reménykednek.

Új lakás? Türelem!

Az éves összevetést figyelve kijelenthető, hogy az újonnan épülő ingatlanok piacán is jelentős kínálatbővülés ment végbe: az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén januárban kétszer annyi, vagyis több mint 16 ezer új lakás jelent meg – ennek ellenére a fővárosi új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 8 százalékkal emelkedett, tehát immáron 592 ezer forintra rúg.

A vidéki városokban épített új lakások esetében ez az ár 10 százalékkal 398 ezer forintra, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken elkészülteké pedig visszafogottabban, vagyis 4 százalékkal nőt, így 350 ezer forintra nőtt. “A piacon ma már sokkal több, elérhető új lakás van, ám a jelentős keresletet nem tudják kielégíteni, így az árak is emelkedésnek indultak” – jegyezte meg a trendekben végbemenő változások kapcsán az ingatlan.com szakértője.

Látványtervek egy új lakótelepről - képünk illusztráció (Fotó: MTI)Látványtervek egy új lakótelepről – képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Ráadásul az sem elhanyagolható tényező, hogy az országos kínálatban megjelent új ingatlanok többsége csupán jövőre, vagy csak 2019-re készül el – idén, illetve a jövő év elején ezeknek mindössze kisebb részét, vagyis a kínálatban szereplő új lakások közel harmadát adják majd át.

Mi várható a piacon?

Az ingatlan.com most szemlézett elemzése alapján elmondható, hogy a piacon továbbra is jelentős a kereslet, a használt lakások esetében viszont egyértelmű a lassulás – erre utal az értékesítési idő növekedése, illetve az is, hogy az árak már nem emelkedtek olyan meredeken a múlt év őszéhez képest. Az új lakások januárban folytatták a felzárkózást, ám – főleg a kereslethez képest – még mindig szűk a kínálat.

Forrás: hirado.hu