Új devizahiteles mentőötletet jelentett be Rogán

A Fidesz azt javasolja, legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége, vagyis bárki bármikor választhassa az árfolyamrögzítést – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az árfolyamgátba való belépés rugalmassá tételére év elején a PSZÁF tett javaslatot.

 

A politikus elmondta, az indítványt vasárnap nyújtják be a parlamentnek, és javasolják, hogy a Ház még hétfőn fogadja is el. Felidézte, hogy az árfolyamgát 2012. április 1-je óta érhető el, igénybevételének határidejét pedig már kétszer is meghosszabbították, legutóbb május 31-ig. Idén március végéig 150 ezer adós lépett be az árfolyamgátba, az összes jogosult egyharmada.

2013.05.10 12:52 Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb számok

Új devizahiteles mentőötletet jelentett be Rogán
A rögzítést választók eddig összesen 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól mentesültek. Egy átlagos devizahitellel rendelkező adós az árfolyamgáttal évente 175 ezer forintot spórol – ismertette az adatokat Rogán Antal, hozzátéve, hogy ha minden jogosult csatlakozna a programhoz, akkor csaknem 200 milliárd forinttal csökkenne a lakosság devizahitel-állományból fakadó terhe.

Új devizahiteles mentőötletet jelentett be Rogán
Kérdésre válaszolva a frakcióvezető megjegyezte, arra kérte a szakminisztert, tájékoztassa az ügyben a bankszövetséget. Elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a bankszövetség vitatni fogja a lépés indokoltságát, a Fidesz azonban úgy gondolja, az érintett 300 ezer család szempontjai előbbre valók. Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg tőkerésze egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam közötti különbség kamatrészét a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják.

 

forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/uj_devizahiteles_mentootletet_jelentett_be_rogan.184384.html