OGY – Támogatta a gazdasági bizottság a rezsicsökkentés továbbvitelét célzó javaslatot

Támogatta a gazdasági bizottság Németh Szilárd István (Fidesz) törvényjavaslatát a rezsicsökkentés továbbviteléről, amelynek célja a rezsicsökkentés teljessé és pontosabbá tétele, valamint a fogyasztóvédelmi rendszer megerősítése.

A javaslatra a szocialista képviselők nemmel szavaztak, mert az szerintük a kormánypártok kampányfogása. Az előterjesztő viszont azzal érvelt javaslata mellett, hogy a családok egyötöde lakik társas- vagy szövetkezeti lakásban, és nekik is érzékelniük kell a rezsicsökkentést.

A képviselő a javaslatban kezdeményezi a lakószövetkezeti és a társasházi törvény módosítását, hogy a villamos energia ellátásról szóló törvény is adjon lehetőséget a közös helyiségek egyetemes szolgáltatására. Németh Szilárd szerint a kezdeményezésének húsz százalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban, és az vonatkozik az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásokra is.

Az indítvány tájékoztatási kötelezettséget is előír, a közös költségeknél is ki kell mutatni a rezsicsökkentés adatait.

A Fideszes képviselő javaslatában definiálja a rezsicsökkentést, eszerint „rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árának jogszabály alapján megvalósult csökkentését kell érteni”. Előírja azt is, hogy az országos hálózattal rendelkező cégeknek fogyasztóvédelmi referenseket kell alkalmazniuk.

Együtt tárgyalta a bizottság a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról, az egyes fizetési szolgáltatókról, továbbá az egyes pénzügyi törvények jogharmonizációs módosítását tartalmazó három törvényjavaslatot. Kovács Tibor (MSZP) alelnök a javaslatokat – éppen a jogharmonizációs cél miatt – támogatandónak tartotta, de a pártja azért nem javasolja általános vitára azokat, mivel egyéb szabályok is belekerültek a javaslatokba. Például  nem csak miniszterek, hanem politikai államtitkárok is titkosíthatnának anyagokat.

A gazdasági bizottság kormánypárti többséggel bizottsági indítványokat fogalmazott meg az egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításához. Ennek keretében indítványozták például, hogy az e-útdíjat üzemanyagkártyával is lehessen fizetni, illetve mentesítették az útdíjfizetés kötelezettsége alól a vállalkozókat, akik a közútkezelővel kötött szerződés alapján végzik a téli úttisztítást és síkosságmentesítést.

A bizottság vita nélkül, egyhangúlag javasolta általános vitára az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót.

 

Forrás: mti.hu