Ingyen jár a levegő Pakson

Az energiafelhasználás csökkentése, egészségvédelem és környezetkímélés – ezt a hármas célt tartotta szem előtt az paksi társasház, amely idén a Környezetvédelem kategória harmadik helyezettje lett az OTP Bank társasházi pályázatán. A lakóközösség az elavult elektromos ventilátorokat cserélte le olyan berendezésre, amely természetes légárammal működik, azaz ingyen juttat friss levegőt a lakásokba.

Paks, Gesztenyés u. 25-27.

Paks, Gesztenyés u. 25-27.

A paksi Gesztenyés utca 25-27. alatti társasházban anyagi megfontolásból hol szakaszosan, hol egyáltalán nem üzemeltették a szellőztetőket. Ugyanis a harminc lakásos épület lépcsőházának, pincéjének, valamint a lakások fürdőszobáinak és mellékhelyiségeinek folyamatos szellőztetése havi 4-5 ezer forint plusz költséget jelentett az ott lakóknak. Az anyagi terhen túl azért sem használták a szellőztető rendszert, mert a négyemeletes panelház tetején lévő 12 elszívó motor annyira erős zajjal működött, hogy az zavarta a legfelső lakók nyugalmát.

 

az utókor hagyatéka

az utókor hagyatéka

Idővel aztán a tetőtéri kürtőkbe beköltöztek a galambok, ürülékükkel pedig eltömítették a szellőzőcsatornákat. Ennek egyik következménye, hogy nyáron kezdett elviselhetetlenné válni a kellemetlen szag. A hőségben megrekedt levegő sehogyan sem tudott kicserélődni. Emellett a házat tavaly hőszigetelték, és jól záródó műanyag ablakok lettek beépítve, ami még inkább benntartotta a levegőt. Az elhanyagolt légcsatorna egyre komolyabb egészségügyi kockázatot jelentet, hiszen a szennyezett csőrendszerben megtelepedtek a különböző élősködők és gombák. A több éve lerakódott por ráadásul asztmás és egyéb légúti megbetegedésekkel is fenyegetett.

 

– A szellőzőmotorok kikapcsolásakor csatornaszag érződött a mellékhelyiségekben, amely mindenhová szétterjedt – mesélte még a ház közös képviseletét ellátó Prókai Gábor. Ezt megelégelve döntöttek úgy a lakók, valahogyan javítani kell a helyzeten. A megoldás, vagyis a költséges üzemeltetésű elektromos ventilátorok leváltásának gondolata egyébként a szomszédos panelháztól jött, amelynek tetején ott csillognak az új típusú, fényes szellőzőkürtők.

a technika túllépett a régi rendszeren

a technika túllépett a régi rendszeren

– Az ottani lakókat, és annak a háznak a közös képviselőjét is megkérdeztem. Mindenki azt mondta, náluk bevált a rendszer. Ezek után mertünk belevágni a pályázatba. Idén indultunk először, és egyből sikerült az ötlettel támogatást nyernünk. Ha nem nyertek volna, saját erőből oldják meg a szellőzőrendszer cseréjét, mert így vagy úgy, de muszáj volt kicserélni – tette hozzá Prókai Gábor.

A társasház 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ehhez még 265 ezer forint önrészt kellett hozzátenniük. Ebből az összegből aztán kitakaríttatták a teljes gerincvezetéket, lakássoronként egy huzatfokozót, valamint egy hagyományos szellőzőkürtőt építtetett a régi elektromos rendszer helyére.

Gratulálunk Prókai Gábor kollégának!

Gratulálunk Prókai Gábor kollégának!

A szerkezet működése egyébként pofonegyszerű. A levegő áramlása a külső és belső hőmérséklet-különbségnek, illetve a szélnyomás felhajtóerejének köszönhető, amit aztán az ún. huzatfokozó még tovább növel. Így a levegő szabadon, csendben áramlik, akár minimális légmozgás mellett is.

A szellőztetőrendszer tisztítását, illetve átalakítását múlt héten alig négy nap alatt elvégezték a szakemberek. A közös képviselő szerint azóta lényegesen jobb a levegő minősége. A kiszerelt villanymotorok sem vesznek kárba: a lakók azt tervezik, hogy szétbontják és leadják valamennyit a MÉH-telepen.

 

Forrás: hazforum.hu