Átadta első háztartási kiserőművét a Főgáz

Mintegy 20 millió forintba került az a gázmotoros kis erőmű, amelyet a Főgáz telepített az Ingatlanbank tulajdonában lévő idősek otthonába Budapesten, a megtérülés 15 év alatt várható – mondta Koncz László, a társaság vezérigazgatója pénteken Budapesten, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

 

hizó ferencHizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára pedig kiemelte, hogy jelenleg ezerötszáz kis erőmű működik az országban, 15 megawatt teljesítménnyel. A kormány támogatja az energiahatékonyság és -megtakarítás ilyen módját – tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Koncz László azért tartja fontosnak a kis erőművek telepítését, mivel velük megspórolható a hálózat fejlesztése és kisebb a beruházási költség is.

A kiserőmű egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elő, míg a motor hűtővizéből és a kipufogó hőjéből kétszer ennyi hőenergia nyerhető. Amikor a saját villanyáram fogyasztás kisebb a termeltnél, akkor a többlet bekerül a hálózatba – ismertette a működést a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Főgáznak ez az első épületenergetikai projektje.

A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidővel számoltak, tehát évi 7300 órában működik a gázmotoros erőmű, 15 éven át. A vezérigazgató azonban hozzátette, hogy a mostani egy mintaprojekt, ilyen tapasztalatai még nincsenek a társaságnak.

 

Kuller József, az Ingatlanbank Zrt. tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a gázmotoros erőmű megemeli a gázfogyasztást, amely őt terheli, viszont jóval olcsóbb lesz a villanyszámla, mivel a termelt elektromos áramot elosztják a beruházó és a helyet adó ingatlan között.

 

Forrás: mti.hu