Kiterjesztik a Fenntartható zöldOtthon programot az egész Kárpát-medencére

Megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Fenntartható Otthon Zrt. vezetője pénteken annak érdekében, hogy a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítésében elért eredményeket Kárpát-medencei méretekben hasznosíthassák.

Az NSKI közleményében idézték Szász Jenőt, az intézet elnökét, aki szerint az energiatakarékos házak kultúrájának meghonosítását célul tűző program kitörési lehetőséget kínál a Kárpát-medencei magyarság számára az általános válsághelyzetből, továbbá össznemzeti gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési lehetőséget nyújt.

A kutatóintézet ezért megkeresi az érintett kormányzati szereplőket annak érdekében, hogy a Fenntartható zöldOtthon Program bekerülhessen az unió által finanszírozott operatív programokba. Az Európai Unió a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban a szociális alap keretei között köztelezően előír határon átívelő projekteket is, de valamennyi más operatív programban is megengedi a határon átívelő projektek finanszírozását – hangsúlyozta Szász Jenő.

A budapesti központtal működő Fenntartható Otthon Zrt.-t a Magyar Építőipari Nonprofit Kft. és a Zöld Mentor Kft. alapította 2011-ben.

 

Forrás: mti.hu