Szén-monoxid-mérgezés a XII. kerületben, hárman kórházba kerültek

Három ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt csütörtökön Budapesten.

A lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, így a nőnek és gyermekeinek sikerült még időben kimenekülniük

– közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a tűzoltókat a XII. kerületi Tündérkert lépcső egyik társasházához riasztották, ahol egy lakásban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő, ennek köszönhetően az ott tartózkodó nőnek és két gyermekének sikerült még időben kimenekülnie.

A tűzoltók az egyik helyiségben magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, ezért a hatlakásos társasház összes lakásából kikísérték az otthon lévőket az épület átvizsgálásának idejére.

Tizenegy embernek kellett ideiglenesen elhagynia lakását – közölte a szóvivő.    Az orvos a két gyermek és az édesanya vérében szén-monoxidot mutatott ki, ezért a mentők megfigyelésre kórházba vitték őket.

A lakásban egy gázcirkó üzemel, ennek működését a katasztrófavédelem és a gázművek vizsgálja – tette hozzá Kisdi Máté.

A szóvivő tájékoztatása szerint december 20. óta hét olyan esethez riasztották a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahol a helyiségekben mérni lehetett szén-monoxid-koncentrációt. Ezek során tizenöt embert kellett kórházba vinni, legutóbb egy I. kerületi óvodából nyolc gyermeket.

Kisdi Máté felhívta a figyelmet, hogy

a tüzelő-fűtő berendezéseket és a kéményeket rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel.

A kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid-érzékelők jelzik a légtérbe került veszélyes mennyiségű szén-monoxid jelenlétét, ezért ezek felszerelésével tovább növelhető az otthonok biztonsága – hangsúlyozta.

 

Forrás: mti.hu