OCHC: 10 százalékkal több új lakáshitel 2014-ben

Az új lakáshitelek kihelyezésében 2014-ben 10 százalékos bővülésre számít az idei évhez képest az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC), a pénzügyi tanácsadó cég előrejelzése szerint a hitelfeltételek egyes szegmensekben tovább javulnak majd jövőre.

 

Az OCHC az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: 2013-ban a háztartások több jelzáloghitelt vettek fel, és a bankok is kezdtek visszatérni az aktív hitelezésre.

A közlemény idézi Bánfalvi Lászlót, az OCHC ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: jövőre lassan, de tovább csökkennek a kamatok, újabb, kedvezőbb hitelkonstrukciók jelenhetnek meg a piacon. A kihelyezett piaci volumen optimális esetben akár 10 százalékkal is nőhet 2014-ben – vélekedett. Hozzátette: várhatóan a támogatási rendszer, a szocpol, és a kamattámogatás feltételei tovább enyhülnek, ezzel is segítve a családok lakáshoz és hitelhez jutását.

Az Otthon Centrum Hitel Center prognózisa szerint a hitelfeltételek javuló trendje a jó jövedelmű, valamint a prémium szegmenshez tartozó ügyfelek kondícióinak javulásában mutatkozik meg, de a kamatcsökkenést minden ügyfél érezni fogja. A hitelhez jutás általános feltételeiben az OCHC nem vár lényeges változást, ahogy a bonitás vizsgálatban sem. A közlemény szerint az akciók már a tél végén, a tavasz közeledtével megjelennek. Amennyiben az infláció továbbra is alacsony marad, a hitelt igénylők száma tovább növekedhet, és a meglévő hitelek kamatperiódus végi átárazódásával alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek.

A közlemény emlékeztet: a 2013-as év az átlagos teljes hiteldíjmutató (THM) csökkenéséről szólt, a mutató az év elejei 11,5 százalékról 8,7 százalékra mérséklődött októberre az MNB adatai szerint. Az év végén az alacsony kamatkörnyezet húzta lefelé a lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatóját: soha nem látott mélységbe kerültek a hitelkamatok, a jegybanki alapkamat, és a BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) változásának következtében – mondta Bánfalvi László.

Rámutatott, hogy 2013 végére bizonyos esetekben a piaci kamatozású hitelek kamatai már alacsonyabbak az állami kamattámogatású konstrukciók kamatainál. A szakember szerint ezért elképzelhető, hogy a támogatási rendszert át kell gondolni, úgy, hogy az kövesse a piaci trendet.

Az előrejelzés szerint rövid távon a kamatok már csak enyhén csökkenő tendenciát fognak mutatni. Jövőre több banknál általánossá válhat a hosszabb kamatperiódus, ami az ügyfelek körében is egyre népszerűbb lesz – vélekedett az OCHC ügyvezető igazgatója. Szerinte a hosszabb kamatperiódus biztosíthatja, hogy egy esetleges későbbi kamatemelés esetén is hosszabb ideig megtarthassák a jelenlegi alacsony kamatszintet.

Megmarad a használtlakás-vásárlási hitelek dominanciája 2014-ben is. Az átlagos hitelnagyság csak akkor változna érdemben, ha a lakásárak is emelkednének, de a lakáspiaci prognózisok ismeretében ez 2014-ben egyelőre nem valószínű – olvasható az OCHC előrejelzésében.

 

forrás: mti.hu