Németh Szilárd: biztosan lesz újabb rezsicsökkentés

Várhatóan a jövő hét végéig tesz javaslatot a következő rezsicsökkentésre az ezzel foglalkozó Fideszes munkacsoport – mondta a Hír Tv P8 című műsorában a testület vezetője. Németh Szilárd hozzátette: az áram, a gáz és a távhő ára csökkenhet ismét, most az a kérdés, hogy pontosan mikortól és mennyivel. A politikus arról is beszélt: a fogyasztók kevesebb pénzzel tartoznak a szolgáltatóknak azóta, hogy csökkentek az energiaárak.

 

újabb rezsicsökkentés_2

 

Németh Szilárd arról is beszélt: a rezsicsökkentés miatt kevesebb pénzzel tartoznak az emberek az energiaszolgáltatóknak. Úgy fogalmazott: 2012 végén még 143 milliárd forint volt a kintlévőség, ami 130 milliárd alá csökkent.

December végén Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Két sikeres rezsicsökkentés után, érdemes meglépnünk a harmadikat is”. A rezsicsökkentést 2013 elején indította el a kormány: akkor a gáz, az áram és a távhő ára mérséklődött 10 százalékkal, az előző évi árakhoz képest. Júliusban csökkentették a víz- és csatornadíjat, a szennyvízszippantás és a szemétszállítás árát, valamint olcsóbb lett a palackos gáz valamint a kéményseprés is. Novemberben pedig újra a gáz, az áram és a távhő ára csökkent, ezúttal 11,1 százaklékkal. Vagyis év végétől összesen 20 százalékkal lett olcsóbb a gáz, a távhő és az áram. Így az árak az öt évvel ezelőtti szintre mérséklődtek.

 

2014-től csökkenhet a társasházak közös költsége is: év végén ugyanis törvénymódosítással tették lehetővé, hogy a társasházak áram- vagy gázszámláján is megjelenjen a rezsicsökkentés. Így a lakók is spórolnak, például a lift áramfogyasztásán vagy a ház központi fűtésén. A közös képviselők februártól kötelesek tájékoztatni a lakókat, hogy havonta mennyit takarít meg a ház. És, ha a lakók kérik, a megtakarított összeget le kell vonni a közös költségből.

 

forrás: hirado.hu