Várhatóan még ebben az évben minden fővárosi házhoz eljuttatják a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Az FKF Zrt. erről szóló programját tavaly márciusban hirdette meg.

A tervek szerint idén év végéig összesen 403 000 szelektív hulladékgyűjtő kerül a lakossághoz. Ezek kiszállítását még tavaly márciusban megkezdte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A Fővárosi Önkormányzat uniós támogatással végzi Budapest teljes területén a házankénti szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését.

A tervek szerint 2014 végére a főváros teljes területén hozzáférhető lesz a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatás. A szelektív hulladékgyűjtés mindenkire nézve kötelező – hangsúlyozta még a rendszer bevezetésekor a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője Szűcs Panni.

Azokban a kerületekben ahol működik az új rendszer átlagosan tíz fővárosi lakosból hét-nyolc már szelektíven gyűjti a hulladékot. A papír, a műanyag és a fém hulladékot lehet különválasztani. Ehhez valamennyi családi ház, illetve társasház 2 darab gyűjtőedényt kap. A társasházak 240 literes, a kertes házak lakói 120 literes edényeket kapnak.
Az FKF Zrt tájékoztatása szerint a gyűjtőszigetek áthelyezése, illetve helyszíneik felülvizsgálata is folyamatos. Ugyanakkor egyre több a lakossági panasz a szigetek helytelen használata miatt.

Az edények terítésével kapcsolatban kerületre és utcára lebontva lehet tájékozódni az FKF Zrt. honlapján, így a lakosság számára napra pontosan ellenőrizhető a szelektív kukák érkezése. Az interneten a hulladékgyűjtő edények ürítési ideje is ellenőrizhető.

Az új rendszerben nincsenek házakhoz kihelyezett üveggyűjtő edények balesetvédelmi okok miatt. Azonban folyamatosan jelennek meg új szigetek valamint a tervek szerint centrumok, bevásárlóközpontok környékén alakítanak ki üveggyűjtő edényeket. Az üveggyűjtő szigetek kialakítása egyeztetés alatt van. A tárgyalásokat az FKF Zrt az önkormányzatokkal folytatja hiszen az üveggyűjtő edények kihelyezésére közterület- foglalási engedélyre van szükség. Sok helyen viszont a lakossági panaszok miatt nem adják meg az engedélyt a helyi önkormányzatok.

Forrás: inforadio.hu